Europa Azi

Comisia Europeană promite sprijin şi protecţie pentru jurnalişti: Nu există democraţie fără libertate şi pluralism în mass-media. Un atac asupra mass-media este un atac asupra democraţiei

post-img

Nu există democraţie fără libertate şi pluralism în mass-media, iar un atac asupra mass-media este un atac asupra democraţiei, este mesajul transmis de Înaltul Reprezentant/vicepreşedintele Josep Borrell şi vicepreşedintele Věra Jourová, în numele Comisiei Europene, înaintea Zilei Internaţionale pentru eliminarea impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor, care va avea loc la 2 noiembrie, relatează CaleaEuropeana.ro.

În urmă cu câteva săptămâni, Maria Ressa şi Dimitri Mouratov au primit Premiul Nobel pentru Pace 2021, ca o recunoaştere a eforturilor lor de a proteja libertatea de exprimare. Prin reportajele lor, aceştia au scos la iveală încălcări ale drepturilor omului, corupţie şi abuz de putere, punându-şi astfel viaţa în pericol.

Din păcate, poveştile şi vocile multor jurnalişti independenţi continuă să fie reduse la tăcere în întreaga lume, inclusiv în UE. Aceştia se confruntă cu un număr tot mai mare de ameninţări şi atacuri, inclusiv cu asasinate în cele mai tragice cazuri. Potrivit observatorului UNESCO, 44 de jurnalişti au fost ucişi până în prezent în 2021 şi mulţi alţii au fost atacaţi, hărţuiţi sau închişi ilegal.

Jurnaliştii independenţi protejează libertatea de exprimare şi garantează accesul la informaţii pentru toţi cetăţenii. Ei contribuie la fundamentele democraţiei şi ale societăţilor deschise. Fie că este vorba de ţara noastră sau de întreaga lume, impunitatea pentru crimele împotriva jurnaliştilor trebuie să înceteze.

Lucrurile trebuie să înceapă acasă. Prima recomandare adresată statelor membre privind siguranţa jurnaliştilor este un pas concret pentru a îmbunătăţi situaţia jurnaliştilor şi a lucrătorilor din domeniul mass-media în cadrul Uniunii noastre. Aceasta include creşterea protecţiei jurnaliştilor în timpul demonstraţiilor, o mai mare siguranţă online sau sprijinul acordat jurnalistelor.

Numeroasele iniţiative luate pentru siguranţa jurnaliştilor în cadrul UE se vor reflecta în acţiunile UE în întreaga lume.

Pe parcursul anului 2021, UE a continuat să îşi manifeste protestul atunci când jurnaliştii din întreaga lume erau ameninţaţi. Sute de jurnalişti au primit sprijin prin intermediul instrumentelor UE pentru apărătorii drepturilor omului şi mulţi lucrători din domeniul mass-media au beneficiat de oportunităţi de formare profesională. Se alocă resurse sporite pentru a sprijini mass-media independente şi pentru a dezvolta competenţele profesionale ale jurnaliştilor care lucrează în situaţii dificile.

Vom fi alături de jurnalişti şi îi vom proteja, indiferent unde se află aceştia. Vom continua să sprijinim un cadru mediatic liber şi divers, să sprijinim jurnalismul colaborativ şi transfrontalier şi să combatem încălcările libertăţii presei. Nu există democraţie fără libertate şi pluralism în mass-media. Un atac asupra mass-media este un atac asupra democraţiei”, transmit cei doi oficiali ai Comisiei Europene, într-o declaraţie, potrivit sursei citate.

UE este considerată în continuare unul dintre cele mai sigure locuri pentru jurnalişti. Cu toate acestea, numărul ameninţărilor şi al atacurilor împotriva acestora a crescut în ultimii ani, cele mai tragice cazuri fiind cele de asasinare a jurnaliştilor. În 2020, 908 jurnalişti şi lucrători din mass-media au fost atacaţi în 23 de state membre ale UE. 175 de jurnalişti şi lucrători din mass-media au căzut victime ale unor atacuri sau incidente în timpul protestelor din UE. Siguranţa digitală şi online a devenit o preocupare majoră pentru jurnalişti din cauza incitării online la ură, a ameninţărilor cu violenţa fizică. Femeile jurnaliste sunt deosebit de vulnerabile la ameninţări şi atacuri, 73% dintre ele declarând că au fost victime ale violenţei online în cursul activităţii lor.

La 16 septembrie, Comisia Europeană a emis prima recomandare din istorie privind protecţia, siguranţa şi responsabilizarea jurnaliştilor. Recomandarea include un set de acţiuni concrete, cum ar fi centre comune de coordonare, servicii de sprijin pentru victime şi mecanisme de alertă timpurie. De asemenea, are în vedere o abordare consolidată şi mai eficientă în ceea ce priveşte urmărirea penală a faptelor penale, cooperarea cu autorităţile de aplicare a legii, mecanismele de reacţie rapidă, precum şi protecţia economică şi socială. Propune acţiuni pentru o mai bună protecţie a jurnaliştilor în timpul protestelor şi demonstraţiilor, abordează ameninţările online şi cibernetice şi atrage o atenţie deosebită asupra ameninţărilor la adresa femeilor jurnaliste. Aceasta vizează asigurarea unor condiţii de lucru mai sigure pentru toţi profesioniştii din domeniul mass-media, fără teamă şi intimidare, atât online, cât şi offline.

Comisia lucrează la o iniţiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliştilor şi a apărătorilor drepturilor omului pentru a-i împiedica să informeze publicul şi să raporteze cu privire la chestiuni de interes public (SLAPP). Comisia va prezenta în 2022 o lege europeană privind libertatea presei, pentru a proteja independenţa şi pluralismul mijloacelor de informare în masă.

De asemenea, Comisia a lansat recent o nouă cerere de proiecte privind libertatea presei şi jurnalismul de investigaţie, însumând o finanţare de aproape 4 milioane de euro din partea UE. Iniţiativa va sprijini două acţiuni distincte: mecanismul de răspuns la nivel european pentru încălcări ale libertăţii presei şi a mass-mediei şi fondul de sprijin de urgenţă pentru jurnaliştii de investigaţie şi organizaţiile media, pentru a asigura libertatea presei în UE.