Eu Aleg

„#Alegem Parlamentul!” Cum se adoptă o lege în Parlamentul Republicii Moldova?

În Republica Moldova legile sunt elaborate la iniţiativa Guvernului, a Preşedintelui, a Adunării Populare a Găgăuziei şi, desigur, la iniţiativa deputaţilor aleşi în Parlament.

Odată înregistrat la Secretariatul Parlamentului, proiectul este repartizat unei comisii parlamentare de profil, care este responsabilă de pregătirea proiectului pentru adoptare. Această comisie solicită opinia tuturor deputaţilor, autorităţilor publice relevante, avizul Guvernului precum şi avizul Centrului Naţional Anticorupţie.

În cadrul comisiei de profil se discută propunerile, pot fi organizate consultări cu cetăţenii, iar în final deputaţii din comisie aprobă un raport cu privire la proiect. Iniţiativa legislativă este dezbătută ulterior în plenul Parlamentului.

În funcţie de importanţă, proiectul de lege este votat o dată sau de două ori. Majoritatea legilor se adoptă cu 51 de voturi, însă pentru modificarea Constituţiei, de exemplu, sunt necesare cel puţin 67 de voturi. Dacă proiectul nu acumulează numărul suficient de voturi, el este respins şi nu poate fi supus din nou discuţiei în următoarele luni.

Alegerile trebuie să reflecte voinţa cetăţenilor Republicii Moldova. Ieşiţi la vot! Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Ilie Chirtoacă, consilier juridic

O campanie TVR Moldova realizată în parteneriat Institutul pentru Politici şi Reforme Europene şi Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte.

#HAILAVOT!