ECONOMIC

VIDEO. Prima tranşă din cele 100 de milioane de euro de la UE ar putea veni în noiembrie

Prima tranşă din cele 100 de milioane de euro, promise Republicii Moldova de Uniunea Europeană, va ajunge la Chişinău în luna noiembrie. Asta se va întâmpla dacă Parlamentul European va aproba, în această sesiune, proiectul privind acordarea asistenţei macrofinanciare.

Premierul Pavel Filip se arată încrezător că Uniunea Europeană va lua o decizie favorabilă Moldovei, chiar dacă, spune el, unele forţe politice din ţară nu-şi doresc acest lucru.

După ce ieri ambasadorii comunitari au ajuns la un consens referitor la acordarea sumei de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, următorul pas ar urma să fie făcut de Parlamentul European. Mai mulţi europarlamentari, printre care Siegfried Mureşan şi Petras Austrevicius, au anunţat că aprobarea asistenţei financiare va depinde de modul în care Republica Moldova va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia, privind oportunitatea sau inoportunitatea schimbării sistemului electoral.

„Guvernul Republicii Moldova se poate descurca şi fără aceşti bani, dar sunt bani importanţi pentru oamenii noştri. Sunt bani pe care trebuie să-i investim în infrastructura drumurilor, sub formă de investiţii sociale. Şi cei din Parlamentul European sunt oameni raţionali şi pot face diferenţa dintre apelurile politice şi activitatea instituţională”, a declarat premierul Pavel Filip.

Premierul acuză unele forţe politice din Republica Moldova că ar îndemna comunitatea europeană să nu ofere bani autorităţilor de la Chişinău.

„Sunt nişte declaraţii ale unor familii politice, desigur că picioarele cresc de aici, din Moldova, pentru că avem formaţiuni politice care se îngrijesc foarte mult să ne impună bariere. Nu este o noutate, aşa se întâmpla şi în perioada când negociam un program cu FMI. Erau declaraţii din interior să nu ne dea banii cei de la FMI, iată istoria se repetă”, a adăugat Pavel Filip.

Uniunea Europeană ar urma să ofere Republicii Moldova 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane vor fi acordate sub formă de grant. Banii vor ajunge la Chişinău în trei tranşe.