ECONOMIC

Transportatorii vor putea creşte tariful la călătorii, cu avizul consiliilor locale

post-img

Operatorii de transport, cu avizul pozitiv al consiliilor locale din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale, vor putea stabili tarife mai mari la transportul auto de pasageri. Prevederile sunt conţinute într-un proiect al Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, supus dezbaterilor publice.

Astfel, la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 bani/km, pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km, transmite IPN.

La serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km.

Aceasta, pe fonul unor tarife generale de 70 bani/km pentru categoria de confort I şi 60 bani/km pentru categoria de confort II.

Noile calcule aferente procesului de stabilire a tarifelor au fost făcute inclusiv în baza discuţiilor purtate cu reprezentanţii operatorilor de transport rutier, reprezentanţii autorităţilor publice locale, precum şi în urma numeroaselor adresări din partea cetăţenilor cu privire la asigurarea accesului cetăţenilor la servicii de transport în zonele rurale, se menţionează în nota informativă a proiectului.

În luna noiembrie, transportatorii au protestat în faţa Guvernului cerând creşterea tarifului până la 1,20 lei/km. Atunci, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a spus că solicitarea transportatorilor privind dublarea tarifelor este nejustificată. Toto atunci, oficialul a spus că, atât timp cât transportatorii nu investesc în modernizarea unităţilor de transport, nu poate fi vorba despre o majorare de tarif.