ECONOMIC

Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice s-a diminuat în prima jumătate a anului

post-img

Volumul veniturilor provenite din activităţile desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, retransmisie a programelor audiovizuale şi alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice), în trimestrul II al anului curent, s-a diminuat, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 6,8% şi a totalizat 1,4 miliarde lei, conform Raportului privind evoluţia pieţei respective în trimestrul II al anului 2020, publicat pe pagina web oficială a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Veniturile realizate din vânzarea serviciilor TV contra plată au crescut, comparativ cu trimestrul similar din anul precedent, cu 10,8% şi au alcătuit 45,6 milioane lei, iar pe piaţa serviciilor de Internet fix s-au majorat cu 1,6% şi au totalizat 344,7 milioane lei, scrie Bizlaw.

Totodată, volumul vânzărilor obţinute din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă şi fixă au scăzut cu 9,9%, şi respectiv, cu 15,9%, totalizând 707,1 milioane lei, şi respectiv, 97,9 milioane lei. Vânzările realizate pe piaţa serviciilor de Internet mobil dedicat s-au diminuat, în perioada respectivă, cu 1,9% şi au însumat 57,9 milioane lei, iar cele obţinute din alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice s-au micşorat cu 2,2% şi au alcătuit 168,3 milioane lei.

Cel mai semnificativ venit mediu lunar per utilizator (ARPU) a fost înregistrat pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix – de 168 lei, în scădere cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciului de Internet mobil dedicat a fost de 88,5 lei, în creştere cu 7,4%, pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă - de 68,8 lei (-7,5%), pe piaţa serviciilor TV contra plată a fost de 43,8 lei (+7,3%), iar pe piaţa de telefonie fixă a constituit 30,9 lei (-12,9%).