ECONOMIC

Începând cu 1 ianuarie 2022, cetăţenii Republicii Moldova vor achita 15 lei şi 18 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Cu peste 4 lei mai mult decât am plătit din noiembrie 2021 Şşi până acum. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noile preţuri la gazele naturale, energie electrică şi termică.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un preţ final de 14 lei şi 06 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Cu TVA inclus, consumatorii vor achita 15 lei şi 18 bani .Tariful va fi inclus în facturi de la 1 ianuarie. ANRE a aprobat practic tariful cerut de MoldovaGAZ, acesta fiind de 15 lei şi 58 de bani cu TVA inclus”.

TARIFUL APROBAT DE ANRE PENTRU 1 M3 DE GAZE NATURALE  

TARIF FĂRĂ TVA                                               14,06 LEI
TARIF TVA INCLUS                                            15,18 LEI
TARIF CERUT DE MOLDOVAGAZ (CU TVA)    15,58 LEI

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat în şedinţa de astăzi şi preţul la energia electrică şi tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către "Termoelectrica". Pentru energia electrică a fost aprobat preţul de 3 lei şi 35 bani. Până acum consumatorii achitau 2 lei şi 33 bani. Tariful intră în vigoare de la 1 ianuarie.
:
PREŢUL ENERGIEI ELECTRICE FURNIZATE DE TERMOELECTRICA 

1 kWh (fără TVA)         3,35 LEI
PREŢ VECHI               2,33 LEI

Totodată, ANRE a aprobat tariful de 2169 lei pentru o gigacalorie, pentru energia termică livrată consumatorilor de către "Termoelectrica".

PREŢUL PENTRU ENERGIA TERMICĂ FURNIZATĂ DE TERMOELETRICA  

1 Gigacalorie (fără TVA)      2169 lei
TARIF VECHI (fara TVA)     1689 lei

NICOLAE VEREJAN, specialist, Departamentul Tarife, ANRE: „Principalul factor care a determinat creşterea semnificativă a tarifelor reglementate constituie majorarea preţurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale cu circa 45 la sută”.

Consumatorii CET NORD vor achita pentru energia electrică 3 lei şi 11 bani pentru un kilowat, fără TVA. A fost aprobat şi tariful pentru energia termică livrată consumatorilor "CET-Nord", vor achita 2115 lei pentru o gigacalorie.

TARIFELE LA ENERGIA ELECTRICĂ ŞI TERMICĂ PENTRU CET-NORD     Sursa: ANRE

1 kWh (fără TVA)    3,11 LEI
1 Gigacalorie          2115 LEI

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să examineze şi solicitarea de majorare a tarifului pentru energia electrică venită din partea Premier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova.

Guvernul de la Chişinău a anunţat zilele trecute că indiferent de tariful aprobat de ANRE, TARIFUL pentru consumatorul casnic va rămâne neschimbat până la 150 de metri cubi de gaz consumat. Executivul a majorat şi compensaţia pentru încălzirea centralizată din Bălţi şi Chişinău, de la 450 de lei la 815 lei pe lună.