ECONOMIC

EXPERTI. Creşterea inflaţiei în 2021 a fost determinată de preţurile mai mari la gazele naturale şi de efectele restricţiilor impuse de pandemie

Anul trecut în Republica Moldova, ca şi în întreaga lume, s-a înregistrat o creştere semnificativă a inflaţiei din cauza majorării preţurilor de consum. Potrivit experţilor din Republica Moldova şi România, creşterea inflaţiei a fost determinată în special de preţurile mult mai mari la gazele naturale şi de efectele restricţiilor impuse de pandemie.

În 2021, Republica Moldova  a înregistrat o inflaţie de aproape 14% - cea mai mare din ultimii 18 ani. Majorările au fost cauzate de pandemie şi de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu peste 17 la sută.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Avem o inflaţie semificativ mai mare. Conform ultimelor date, inflaţia noastră este de peste 12%.  Acest lucru nu ne face pe noi deosebit de restul lumii. În statul vecin România, la vest de noi este de 7-8%, ceva similar se întâmplă la est de noi, în Ucraina de 11% conform ultimelor date. Impactul cel mai mare pentru statele UE au exercitat preţurile la produsele energetice, la noi impactul cel mai mare este exercitat de produsele alimentare."

O altă cauză care a dus la creşterea inflaţiei a fost scumpirea gazelor naturale.

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: „Noi avem o situaţie în care preţurile se vor menţine pe termen mediu la nivel înalt şi noi trebuie să ne învăţăm să trăim cu aceste preţuri relativ înalte la resursele energetice pentru că în continuare Gazprom merge pe politica că nu livrează volume de gaze suplimentare, or gaz din alte surse ar putea veni doar prin intermediul terminalelor de gaz comprimat, care e capacitate limitată în UE."

Potrivit experţilor, preţurile vor continua să crească şi în următoarele luni. Astfel, în trimestrul trei al acestui an, rata inflaţiei ar putea ajunge şi la 20 la sută.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „În prima jumătate a anului  vomvedea cum preţurile cresc faţă de noiembrie anul trecut şi o să crescă până în trimestrul trei, patru anul curent. Limita maximă a coridoruluide variaţie a inflaţiei este de 20% "

Analistul economic Cătălin Ghinararu din România, explică de ce economia Republicii Moldova e vulnerabilă la fluctuaţiile de preţuri care se înregistrează pe piaţa externă.

CĂTĂLIN GHINARARU analist economic, România: „Este evident că există o vulnerabilitate foarte clară întrucât este o economie foarte mică. Pe de altă parte este o economie lipsită de resurse energetice şi desigur că este vulnerabilă în contextual actual, în care există această problemă la nivel european."

Anaştii atrag atenţia că asemenea scumpiri se atestă în întreaga lume. În România, Banca Naţională a revizuit, în creştere, prognoza privind inflaţia pentru luna decembrie, la 7,5 la sută, cu 1,9 puncte procentuale mai mult decât estimările anterioare.

CĂTĂLIN GHINARARU analist economic, România: „În luna noiembrie rata inflaţiei a ajuns la 7,8%, raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut. Este o inflaţie foarte mare, asta reflectă o tendinţă la nivel global, condusă de creşterea preţurilor în special la energie, la gazele naturale unde creşterea a fost de 50% ."

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut în luna noiembrie 2021 până la 5,2%. Comparativ cu minus 0,3% cât a fost în 2020.  Potrivit Eurostat, ţările UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei sunt Lituania, Estonia, România, Ungaria, Polonia, Letonia şi Belgia.

ŢĂRILE U.E. CU CEA MAI MARE RATĂ A INFLAŢIEI
Lituania - 9,3%
Estonia  - 8,6%
România – 7,5%
Ungaria  - 7,5%
Polonia   - 7,4%
Letonia   - 7,4%
Belgia     - 7,1%
Sursa: Eurostat

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunţat anterior că "perturbările persistente din lanţurile de aprovizionare şi creşterea costurilor energiei încetinesc avansul economiei din zona euro şi vor menţine inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai lungă decât se estima."

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: „Gazprom nu va livra cantităţi suplimentare de gaze în UE, comparativ cu ce a fost contrat pe termen lung, atât timp cât nu va fi autorizat proiectul NordSteam 2. Asta a create un deficit de gaz pe piaţa Europeană, care nu  a putu fi suplinit rapid. Datorită mai multor factori preţurile pe piaţa europeană au luat-o în sus. Este foarte posibil ca noi şi în perioada primavară-vară să avem preţuri spot destul de înalte."

La începutul acestei săptămâni, în Turcia guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a majorat brusc preţurile la energie electrică şi gazele naturale. Preţurile au crescut şi la benzină, alimentând tensiunile în societate pe fondul unei economii care se confruntă cu o inflaţie ce a ajuns la 30% la sfârşitul anului trecut. Inflaţia a afectat şi Statele Unite ale Americii unde a atins cele mai mari niveluri din ultimii 30 de ani, iar în Marea Britanie din ultimii 10 ani.