ECONOMIC

Expert-Grup prognozează pentru 2021 o creştere economică de 5,4%, însă cifra depinde de evoluţiile pandemiei

post-img

Centrul Analitic Expert-Grup prognozează pentru anul 2021 o creştere economică de 5,4%, însă în condiţiile unui an agricol mai favorabil, cu reanimarea consumului intern, dar mai ales extern, precum şi având în vedere baza scăzută de comparaţie.

Prognoza depinde şi de evoluţia pandemiei, spune experţii, fiind bazată pe ipoteza unei temperări a crizei şi eliminarea graduală a restricţiilor de circulaţie şi activitate economică.

„Practic, principalii factori de creştere în 2021 sunt agricultura, unde valoarea adăugată brută este prognozată să crească cu 14,5%, care va impulsiona exporturile de produse agroalimentare, veniturile şi, respectiv, consumul final (+8%), iar relansarea economică anticipată în regiune va stimula şi creşterea exporturilor cu circa 10% (ritm superior creşterii importurilor – cu circa 7%). Totuşi, creşterea respectivă va avea loc pe fundalul reducerii activităţii investiţionale, atât private, cât şi publice. Aceasta denotă calitatea şi durabilitatea scăzută a creşterii economice prognozate pentru 2021 şi nu doar. Prin urmare, dacă se menţine această incertitudine, indusă şi de situaţia politică, vom asista la o creştere a volatilităţii economice pentru anii următori, care va fi şi destul de lentă, inerţială, care nu implică generare de locuri de muncă decente şi creşterea competitivităţii ţării”, se spune într-un comunicat al Expert-Grup.

În acest context, experţii declară că sunt necesare politici în vederea susţinerii atragerii de investiţii în tehnologizarea întreprinderilor şi încurajarea acestora să valorifice materia primă locală în vederea procesării şi exportului.