ECONOMIC

Expert: Bugetul de stat al Rep. Moldova fost executat în anul 2020 cu o gaură de 3,6 miliarde de lei

post-img

Bugetul de stat al Rep. Moldova fost executat în anul 2020 cu o gaură de 3,6 miliarde de lei, inclusiv din cauza ratării finanţărilor externe, afirmă economisitul Veaceslav Ioniţă într-o analiză publicată pe blogul său personal (ionita.md).

În opinia sa, bugetul de stat al Moldovei nu avea nici o şansă de executare în 2020, dacă ţinem cont de izolarea puternică internaţională la care asistă.
Deja oficial, conform datelor ministerului finanţelor, bugetul de stat în 2020 a fot încheiat cu o gaură de executare de 3,6 miliarde lei. Astfel, conform rectificării din septembrie anul trecut, Guvernul urma să execute bugetul la capitolul cheltuieli în volum de 53,2 miliarde lei. Însă datorită faptului că nu s-a reuşit obţinerea de granturi şi împrumuturi externe, bugetul a fost executat doar la nivel de 49,6 miliarde lei, susţine analistul.

Veaceslav Ioniţă mai aminteşte că în vară, atunci când a fost aprobat planul anti-criză, Parlamentul a votat un buget de 55,1 miliarde lei, iar în toamnă Guvernul deja recunoscuse parţial că nu are cum executa acest buget şi a cerut Parlamentului micşorarea cu 1,9 miliarde lei cheltuielilor.

Având în vedere acest detaliu, economistul concluzionează că de fapt bugetul de stat a fost executat anul trecut cu 5,5 miliarde lei mai puţin, decât planificările din vară.

 

Expert: Bugetul de stat al Rep. Moldova fost executat în anul 2020 cu o gaură de 3,6 miliarde de lei, inclusiv din cauza ratării finanţărilor externe