ECONOMIC

DOC. Proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2022, votat în lectura finală. Ce prevede acesta

post-img

Proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2022 a fost votat în cea de-a doua lectură de către 54 de deputaţi. Proiectul conţine modificări a 13 legi. Măsurile de politică bugetar-fiscală şi vamală au drept scop să contribuie la soluţionarea constrângerilor economice şi asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul proceselor economice şi sociale existente atât pe plan naţional, cât şi pe cel global.

Prevederile proiectului includ majorarea cuantumului scutirii personale de la 25200 de lei la 27000 de lei; majorarea cuantumului scutirii personale majore de la 30000 de lei la 3 1500 de lei;  majorarea cuantumului scutirii majore pentru soţ/soţie de la 18900 de lei la 19800 de lei; dublarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreţinute de la 4500 de lei la 9000 de lei; majorarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreţinute majore de la 18900 de lei la 19800 de lei.

Totodată, este majorată cota impozitului pe venit reţinut la sursa de plată din câştigurile de la jocurile de noroc de la 12% la 18%. În acelaşi timp, se abrogă scutirea de impozit pe venit a veniturilor obţinute de persoanele fizice de la predarea materiei prime secundare şi se introduce scutirea de impozit pe venit a surselor de venit ale administraţiei parcului pentru tehnologia informaţiei.

Proiectul prevede anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă de 2,5%, fapt care va ajuta operatorii telefoniei mobile să accelereze implementarea roaming-ului  cu ţările Uniunii Europene.

Printre prevederile importante ale proiectului mai este şi modificarea care va permite ca încasările din taxa pentru folosirea drumurilor să fie alocate integral unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întâi. De asemenea, sunt revăzute accizele la unele produse din tutun.

Documentul mai prevede creşterea de la 2200 de lei până la 3100 de lei a salariului minim al personalului în sectorul bugetar. De asemenea, pentru 2022 este prevăzută revenirea la acordarea premiului anual pentru angajaţii din sectorul bugetar.