ECONOMIC

DOC. Programul de ajutor social va fi reformat. Mai multe familii defavorizate din R. Moldova vor primi ajutor din partea statului

post-img

Cabinetul de miniştri a dat aviz pozitiv proiectului de lege, care prevede reformarea Programului de ajutor social, prin care statul susţine categoriile vulnerabile ale populaţiei.

Iniţiativa legislativă îşi propune să îmbunătăţească Programul, astfel încât să acopere familiile defavorizate care astăzi nu beneficiază de ajutor social şi, totodată, să eficientizeze acordarea ajutorului social, printr-o direcţionare mai ţintită şi prin utilizarea acestuia ca un mecanism de stimulare a angajării persoanelor vulnerabile apte de muncă.

 În prezent, în Republica Moldova locuiesc cca 120 mii de familii extrem de sărace şi doar 26% din numărul acestora beneficiază de suport din partea statului. Odată cu implementarea reformei, Programul de ajutor social va acoperi un număr mult mai mare de familii defavorizate.  

De asemenea, reforma îşi propune să crească ponderea familiilor cu copii care au acces la Program, prin majorarea venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil şi a plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru salariaţii cu copii. Conform datelor BNS, din cele 20% cele mai sărace gospodării din R. Moldova, fiecare a doua este o familie cu copii.

În acelaşi timp ponderea familiilor cu copii în totalul beneficiarilor de ajutor social reprezintă doar 37%. Rreforma propune reducerea graduală a cuantumului ajutorului social şi limitarea duratei aflării şomerilor în Program.

Astfel, se urmăreşte stimularea încadrării persoanelor apte de muncă, care sunt beneficiare de ajutor social. În prezent, ponderea şomerilor incluşi în Program este destul de mare - din cei 28,2 mii de şomeri înregistraţi la ANOFM în 2021, aproape 8 mii erau beneficiari de ajutor social în decembrie 2021.

În plus, reforma introduce alte câteva modificări: diferenţierea mărimii venitului lunar minim garantat în cazul persoanelor cu dizabilităţi în dependenţă de gradul de dizabilitate stabilit.