ECONOMIC

Dan Perciun: 700 de milioane de lei ar putea fi alocate suplimentar pentru compensaţii

post-img

Guvernarea examinează cele mai sumbre scenarii, unul dintre ele fiind majorarea tarifului la gazele naturale până la 14,7 lei. Deputatul PAS, Dan Perciun, spune că dacă Va exista la o nouă creştere a tarifului, Guvernul va veni cu un pachet suplimentar de compensaţii, astfel încât cetăţenii să poată face faţă poverii facturilor.

În acelaşi timp, opoziţia extraparlamentară spune că este gată să ajute guvernarea la identificarea soluţiilor, astfel încât Republica Moldova să depăşească această criză energetică, notează IPN.

Deputatul PAS, Dan Perciun, spune că dacă preţul de achiziţie a gazului va rămâne ridicat, ajustarea în creştere a tarifelor va fi inevitabilă. Calculele preliminare arată că la o majorare a tarifului de la 11,08 lei la 14,7 lei, în condiţiile actualului mecanism de compensare, ar mai fi necesare 700 de milioane de lei.

„În condiţiile creşterii în continuare a preţului de achiziţie trebuie să vorbim despre un pachet mai mare de compensare a tarifului. Noi am calculat că pentru a acoperi această majorare de tarif, care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru următoarele 3 luni, astfel încât chiar dacă se majorează tariful dincolo de nivelul actual, să putem menţine nivelul actual din facturi. Soluţia este compensaţia, altele nu-s. 700 de milioane de lei ar fi costurile care ar acoperi majorarea tarifului pe modelul deja existent. Ca urmare a creşterii economice vedem şi o creştere a încasărilor la bugetul de stat şi aceste venituri trebuie direcţionate prioritar spre compensaţii”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.

În acelaşi timp, reprezentanţii Platformei DA spun că responsabilitatea politică pentru criza energetică cu care ne confruntăm o poartă vicepremierul Andrei Spînu, care ar trebui să-şi prezinte demisia sau să fie demis.

„Domnul Spînu s-a transformat în avocatul Moldovagaz. A venit la negocieri cu echipa de la Moldovagaz care este afiliată Gazpromului, care a ştiut că expiră contractul şi din prima zi a învestirii Guvernului trebuia să înceapă procesul de negocieri. Noi suntem gata să punem umărul la căutarea soluţiilor, dar nu la justificarea greşelilor. Aceste două condiţii, privind sistarea livrării gazului în 48 de ore şi plata în avans sunt o bombă cu ceas, au fost plasate acolo intenţionat ca să provoace în fiecare lună o criză energetică. Atmosfera enervantă în care se află toată societatea este cauzată de aceste două puncte”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă şi 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăţilor, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.