ECONOMIC

Cetăţenii din Republica Moldova accesează tot mai puţine credite de la companiile de microfinaţare

Cetăţenii din Republica Moldova accesează tot mai puţine credite de la companiile de microfinaţare. Experţii spun că dobânzile şi penalităţile organizaţiilor de creditare nebancare sunt prea mari, iar oamenii preferă să apeleze la băncile comerciale.

În acest an, companiile de microfinanţare au oferit 18% din totatul creditelor din Republica Moldova. E o scădere cu 2% faţă de acum doi.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Sectorul nebancar, anul trecut a avut o stagnare. E cea mai mare din ultimii 10 ani de zile. Dacă în mod normal ritmul portofoliu de creştere a fost unu, iar în 2018 de 4 mlrd lei, atunci anul trecut creşterea  a fost de 280 mln lei”.

În schimb, a crescut brusc numărul de credite oferite de băncile comerciale.

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOVA: „Companiile de microfinaţare din Republica Moldova pierd teren în faţa băncilor. Potrivit datelor, în utimii trei ani, numărul de credite accesate de cetăţenii Republicii Moldova s-a triplat, iar 80 la sută din împrumuturile efetuate au fost acoperite de sectorul bancar. Oamenii apelează tot mai puţin la companiile de microfinanţare deoarece dobânzile sunt prea mari, spun experţii”.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Dobânzile erau la nivel de sute de procente când penalităţile erau şi continuă să fie destul de mari, lucru care a îngrijorat multă lume. Din acest motiv companiile nebancare, după 2018 au început să piardă din teren. În ultimii 3 ani băncile s-au axat pe persoanele fizice: bodânda mică, credite ipotecare, credite de consum portofoliu a crescut de la 10 la 30 mldr lei."

Basarabeni spun că, în situaţii de urgenţă, au apelat la companiile de microfinanţare. Acestea oferă credite mult mai rapid, însă, dobânzile sunt prea mari.

„Organizaţiile de creditare nebancare au un procent prea mare, uneori suma poate fi mai mare decât ai luat de 2 ori, 3 ori, depinde de sumă şi perioadă. Avem o parte din populaţie care nu primesc salariu oficial şi nu pot da dovadă la bancă că pot să achite şi utilizează serviciile acestor organizaţii. Am luat în credit un telefon, după asta nu mai mai băgat în asta.- De ce? Dobânda e prea mare, nu-i avantajos? .- Pentru că penalităţile sunt prea mari în caz de neachitare.  Mai bine împrumut de la prieteni decât în credit. "

În trimestrul trei din 2021, volumul de credite oferite de instituţiile financiare din Republica Moldova a depăşit 65,3 miliarde de lei, un record absolut înregistrat până acum. Cea mai mare pondere o deţin creditele de consum – aproape 65 la sută.