ECONOMIC

Cetăţenii din Chişinău şi Bălţi conectaţi la sistemul centralizat de încălzire vor primi compensaţii financiare mai mari

Cetăţenii din Chişinău şi Bălţi conectaţi la sistemul centralizat de încălzire vor primi compensaţii financiare mai mari. Guvernul a anunţat că va face modificări legislative şi la Buget. Pentru compensarea adiţională la agentul termic, din bugetul de stat vor fi alocate încă 70 de milioane de lei.

Potrivit premierului Natalia Gavriliţa, începând din ianuarie, Guvernul va compensa 80% din creşterea de tarif la agentul termic. Astfel, compensaţiile vor creşte de la 450 de lei la 815 de lei pe lună.  

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Dacă în noiembrie şi decembrie am compensat 67% din creşterea de tarif în comparaţie cu octombrie, atunci începând cu factura din ianuarie vom compensa 80% din creşterea de tarif. "

Totodată, va fi fi majorat şi volumul acoperit de compensaţie  - de la 1 gigacalorie, la 1,5 Gcal. În total, de compensaţii majorate, vor beneficia peste 210 mii de familii din Chişinău şi Bălţi.

MARCEL SPATARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Conform datelor de furnizori, mai mult de o jumătate din famiile din Chişinău consumă mai mult de 1 gigacalorie, de aceea mărim şi volumul compensat şi compensaţia. Aceste familii nu-şi pot controla consumul de energie.”

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „O gospodărie din Chişinău, care a consumat în ianuarie anul trecut 1,5gkal a achitat 1683 de lei pe factură. În acest an factura va fi 1843 de lei, restul 815 lei îi va achita Guvernul.”

Guvernul a anunţat că va facilita şi accesul la ajutorul pentru perioada rece a anului, acordat celor care folosesc lemne si cărbuni pentru incalzire.

MARCEL SPATARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Alte zeci de mii de familii nu se califică în baza proxi sau cererile lor expiră în această perioadă. De aceea venim cu o dublă propunere: pe de o parte să nu se evalueze indicatorii de bunăstare, care sunt o metodă indirectă de evaluare, pentru urm. 3 luni, de asemenae să se extindă în mod automat dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului. "

Compensaţiile rămân neschimbate pentru cei care folosesc gazul pentru încălzire. Statul va compensa primii 50 de metri cubi consumati - cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consumul între 50 şi 150 de metri cubi de gaze, compensaţia va fi de 3,2 lei din tarif, consumatorul urmând să achite 7,9 lei. Cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul integral – cu 11,08 lei. De la 1 ianuarie 2022, Republica Moldova achită 646 dolari pentru o mie de metri cubi, cu aproape 200 de dolari mai mult decât în decembrie şi noiembrie 2021.