ECONOMIC

Ce spune Veaceslav Ioniţă despre evoluţia preţului la gaz şi cum explică preţul pe metru cub achitat de Republica Moldova

post-img

În trimestrul IV din 2021 Republica Moldova a plătit estimativ 600 USD/1000m3 de gaz, ceea ce reprezintă un preţ record pentru noi. Preţul ridicat din tr.IV/2021 a fost determinat de doi factori majori: 1) modificarea formulei de calcul, care a dus la creşterea preţului de import şi 2) lipsa contractului în luna octombrie, care a generat un preţ de import de 790 USD/1000m3 sau de 1,7 ori mai mare, decât preţul contractual obţinut ulterior, scrie Veaceslav Ioniţă, pe blogul său.

Potrivit expertului în economie. comparativ cu media globală, R. Moldova a plătit un preţ de 1,7 ori mai mic. Preţul global la gazele naturale în 1,5 ani a crescut de 17 ori. Astfel în tr.II/2020 preţul gazului pe piaţa globală a fost de 60 USD/1000M3 şi a urcat până la 1.020 USD/1000m3. În 2020 preţul la gaz plătit de Republica Moldova era de 167 USD/1000m3 sau de 2,8 ori mai mare decât preţul mediu global, iar de atunci el a crescut de 3,6 ori.

De fapt dacă analizăm evoluţia preţurilor la gazele naturale, atunci observăm că preţul pentru Republica Moldova au o fluctuaţie mult mai mică decât preţurile medii globale, cea ce presupune şocuri mult mai mici, decât se întâmplă pe alte pieţe.

Dacă analizăm din perspectiva preţului mediu anual, atunci în 2021 Republica Moldova a plătit estimativ 360 USD/1000m3 de gaze naturale, cea ce este de 1,6 ori mai puţin decât preţul mediu global, care în 2021 îl estimăm la 585 USD/1000m3. Ultima dată o diferenţă atât de mare a fost înregistrată în 2008, când Republica Moldova a plătit pentru gazele naturale de 2 ori mai puţin decât preţul mediu global.

Dacă analizăm evoluţia preţului la gazele naturale pentru ultimii 20 de ani, atunci putem distinge clar 4 etape în relaţiile R. Moldova cu Rusia.

Până în 2005 Republica Moldova plătea un preţ relativ fix la gazele naturale în mărime de 71-78 USD/1000m3. Acest preţ era o continuitate a relaţiilor stabilite încă în cadrul URSS şi erau departe de cele de pe piaţa globală a gazelor naturale. În această perioadă Republica Moldova plătea pentru gazul importat un preţ de 1,5-2,7 ori mai mic decât preţul mediu global.

În 2005 Federaţia Rusă a insistat ca Republica Moldova să plătească un preţ de piaţă la gazele naturale, fapt care s-a materializat prin semnarea unui contract între Republica Moldova şi Gazprom. Prin acest contract Republica Moldova urma să plătească un preţ de piaţă la gazele naturale, legat de preţul la petrol, dar a primit o perioadă de 5 ani de tranziţie. Astfel până în 2010, preţul de import la gazele naturale a crescut treptat până la preţul mediu mondial. Cel mai mare şoc a fost înregistrat în anul 2006, când preţul de import a crescut cu 75%, record absolut pentru R. Moldova, pentru acea vreme. Preţul s-a majorat de la 76 la 133 USD/1000m3. Această creştere de preţ evident a determinat şi creşterea tarifelor de aproape 2 ori. Au urmat creşteri semnificative în 2007-2008, cea ce a provocat o creştere cumulativă de 3 ori în doar 3 ani. Trebuie să menţionăm că această creştere de preţuri la importul de gaze naturale avea loc pe fundalul majorării puternice a preţului pe piaţa globală a gazelor naturale, care în 2008 au atins un record istoric la acea vreme de 461 USD/1000m3, cea ce era de aproape 4 ori mai mult decât preţul din 2002.

Începând cu anul 2011, Republica Moldova a achitat pentru gazele naturale un preţ de import similar cu preţul plătit de restul lumii. Preţul la gaz se forma în baza unei formule, din contractul secret semnat cu Gazprom, dar care era legat de preţul la produsele petroliere.

Micile devieri de preţuri pe care le puţei observa în grafic până în anul 2017 sunt determinate de metodologia utilizată de mine la calcularea preţului mediu global.

Piaţa globală a gazelor naturale a fost afectată puternic de criza petrolieră din anii 2012-2014, când preţul la produsele petroliere pentru prima dată au depăşit nivelul de 100 USD/Baril. În acea perioadă R. Moldova a plătit cel mai mare preţ de import pentru gazele naturale. Preţul mediu anual a fost de 380-390 USD/1000m3. Apoi a urmat o perioadă lungă de scădere a preţurilor atât pe piaţa globală, cât şi a preţurilor de import ale R. Moldova.

Începând cu anul 2017, piaţa gazelor naturale a devenit foarte volatilă, preţurile pe piaţa globală se modificau rapid, diferenţele de preţ în perioade foarte mici erau de 3-4 ori. Preţul de import al R. Moldova, tot înregistra fluctuaţii, dar nu atât de mari.

Aceste fluctuaţii puternice pe plan internaţional, creau tensiuni şi discuţii publice pe plan intern. Foarte mulţi experţi se revoltau de ce Republica Moldova în 2019-2020 plătea un preţ de import de 1,5-2,8 ori mai mare decât restul lumii. Totuşi, dacă analizăm întreaga perioadă 2017-2020, atunci observăm că Republica Moldova a plătit în 4 ani un preţ mediu de import de 190 USD/1000m3 faţă de 198 USD/1000m3 media globală. Altfel spus noi am achitat uneori un preţ mai mare, dar am avut şi perioade când achitam un preţ mult mai mic. Iar preţul mediu pe 4 ani a fost la fel ca şi preţul global. Diferenţa se reduce la faptul că fluctuaţia de preţ în Republica Moldova a fost mult mai mică decât pe pieţele internaţionale.

Anul 2021 va intra în istorie, ca anul când are loc reformatarea pieţei gazelor naturale pe plan global. Astfel gazul devine un produs independent, rupt de preţul la produsele petroliere şi din nefericire pentru noi, cel puţin la etapa actuală, preţul este mult mai ridicat, decât în paradigma veche de formare a preţurilor.

În asemenea circumstanţe, Federaţia Rusă a solicitat R. Moldova modificarea formule de calcula a preţului la gazele naturale, care să corespundă cu noile realităţi de pe piaţa globală. Acordul semnat este unul secret, dar din câte înţelegem Republica Moldova a primit iarăşi un termen de tranziţie, timp în care preţul pentru noi este mai mic decât preţul global.

Partea proastă a aceste situaţii este că similar cu anul 2005, noi avem o nouă abordare cu Rusia exact în perioada de creştere a preţului la gazele naturale pe plan global. Aşa a fost în 2006-2008, aş se întâmplă şi acum.

Din precedente istorice, putem presupune că acest şoc de preţuri va dura maxim 2-3 ani.

Preţul la gazele naturale pe piaţa globală în 2021 au atins maxima istorică de circa 585 USD/1000m3, cea ce este de 4,5 ori mai mult decât preţul mediu de anul trecut. Omenirea nu a cunoscut nici odată o asemenea creştere de preţuri într-un singur an. Recordul precedent a fost stabilit în 2008, când preţurile într-un singur an au crescut de 1,6 ori, incomparabil mai puţin decât acum. Iar aici noi vorbim de valori medii anuale, În valori trimestriale situaţia este mult mai dramatică. După cum am menţionat mai sus în 1,5 ani preţul mediu global la gazele naturale, estimat pe trimestre a crescut de 17 ori !!!.

În Republica Moldova în 2021 preţul mediu anual a crescut de 2,4 ori, mult sub media globală, dar totuşi a fost înregistrată cea mai mare creştere din istorie. Precedentul anti-record a fost stabilit, după cum am menţionat mai sus în 2006, când preţul mediu anual de import a gazelor naturale au crescut de 1,75 ori.

Totuşi analizând dinamica preţurilor şi informaţia disponibilă privind noul acord putem afirma că în următorii 2-3 ani preţul mediu de import al gazelor naturale plătit de Republica Moldova va fi mai mic decât preţul mediu global. Însă din nefericire pentru noi, el va fi mult mai mare, decât ne-am obişnuit noi să plătim.

Această creştere a preţurilor pe plan global, determină autorităţile de reglementare să majoreze tarifele pentru populaţie, fapt ce va creşte povara energetică de 3 ori într-o perioadă extrem de scurtă. Acest şoc va fi absorbit în timp, totuşi populaţia R. Moldova în prezent se confruntă cu cel mai puternic şoc energetic din istoria sa.