CULTURĂ

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" prezintă în premieră spectacolul "Frunze de dor", după romanul cu acelaşi nume al scriitorului basarabean, Ion Druţă

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" prezintă în premieră sâmbătă şi duminică spectacolul "Frunze de dor", după romanul cu acelaşi nume al scriitorului basarabean, Ion Druţă. Repetiţiile sunt pe ultima sută de metri, costumele, decorul este pregătit, iar spectatorii urmează să trăiască din plin atmosfera satului basarabean după cel de-al doilea război mondial.

Acţiunea se petrece în Valea Răzeşilor, în primele zile de linişte şi pace de după cel de-al doilea război mondial. Sunt puse în lumină elementele definitorii ale comunităţii - zilele grele de după război, revenirea şi încadrarea în câmpul muncii, tămăduirea rănilor sufleteşti. Sunt descrise şi primele iubiri ce se ţes între tinerii din sat, care ziua muncesc pe câmp, iar seara îşi dau întâlnire la clubul din sat. O iubire neîmplinită trăieşte şi Gheorghe cu Rusanda, două dintre principalele personajele ale spectacolului.

VLAD ROPOT, interpretează rolul lui Gheorghe: "Este un rol foarte important pe care de la prima lectură l-am simţit fără să ştiu că voi fi distribuit pe acest rol. L-am simţit pentru că eu tot sunt băiat de la ţară, ştiu ce înseamnă să lucrezi pământurile, prima dragoste, părinţii."

Rolul Rusandei este interpretat de Rusanda Radvan şi nu e deloc întâmplător faptul că are acelaşi nume. Părinţii actriţei i-au pus numele inspirându-se anume din această operă a lui Ion Druţă.

RUSANDA RADVAN, interpretează rolul Rusandei: "Rusanda este o fată îndrăgostită de un băiat. Această dragoste a lor parcă nu ajunge să se împlinească, să se unească ei între ei. Este un personaj pe care îl simt cu sufletul, de care mă leagă foarte multe calităţi."

Pentru că e redată foarte bine atmosfera satului basarabean, actorii spun că le este uşor să joace rolurile personajelor din spectacol.

ALEXANDRU PLEŞCA, interpretează rolul lui Scridon: "Eu fiind de la ţară, revedeam aceste scene din roman, le revedeam şi în satul meu. Din punctul meu de vedere, poate este o părere subiectivă, dar cred că o să aibă un succes fenomenal acest spectacol."

DAN MELNIC, interpretează rolul lui Trofimaş: "Trofimaş este un personaj aparte, un personaj în care toţi ne regăsim. L-am regăsit şi eu în amintirea mea, în amintirea verişorilor mei, în acele amintiri petrecute la ţară."

Este pentru prima oară când opera "Frunze de dor" va fi jucată de actorii teatrului "Mihai Eminescu". Acum repetiţiile sunt în toi, iar cei implicaţi în pregătirea spectacolului îi asigură pe spectatori că urmează să trăiască cele mai intense şi frumoase emoţii.

ALEXANDRU COZUB, regizor: "Este un roman pe care îl cunoaşte multe generaţii, se studiază în şcoală, a fost o plăcere să lucrăm şi la adaptare, la acest spectacol."

IURIE MATEI, scenograf: "De data asta am folosit cu totul alte scheme compoziţionale. Decorul mereu vine în sprijinul jocului actoricesc şi în sprijinul textului dramatic."

Premiera spectacolului va avea loc pe 16 şi 17 aprilie, iar toate biletele, pentru ambele zile de spectacol, au fost deja vândute.