CULTURĂ

Revista românească „Timpul”, lansată şi la Chişinău

Mai multă presă românească în Republica Moldova. Revista "Timpul" din România a fost lansată şi la Chişinău, în varianta tipărită şi adaptată realităţilor Republicii Moldova. Evenimentul de lansare a reunit oficiali, oameni de cultură şi jurnalişti din Republica Moldova şi România.

Prima ediţie a revistei tipărite "Timpul" în Republica Moldova îl are în prim-plan pe dramaturgul, poetul şi scenaristul Nicolae Esinencu. Publicaţia îşi propune să abordeze problemele stringente ale societăţii noastre, fără să uite de evenimente legate de artă şi cultură.

ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova: Lansarea revistei Timpul la Chişinău vine să umple un gol, un gol pe care-l resimţeam şi în România, nevoie de cultură de bună calitate, un proiect în care să fie implicaţi deopotrivă oameni cu experienţă cu arta scrisului şi cu noua generaţie, cu studenţi, cu elevi.

Prezent la eveniment, maestrul Eugen Doga s-a arătat încântat de apariţia unei noi surse mediatice româneşti în spaţiul dintre Prut şi Nistru.

EUGEN DOGA, compositor: Eu cred că noi am asistat la un eveniment istoric, s-au unit două secole, secolul 19 şi 21. Extraordinar, foarte straniu. Ar fi bine să se pună în discuţie problema învăţământului, de ce trebuie să fie 2 programe. Sănătatea, lucruri concrete princ are se face această unire.

Fostul ministru al Educaţiei din Republica Moldova, Igor Şarov, spune că proiectul vine să completeze lunga listă de investiţii ale României în arta, cultura şi presa din Republica Moldova.

IGOR ŞAROV, rector USM: Multiplele proiecte educaţionale şi culturale care-şi demonstrează astăzi eficacitatea, vorbim de reconstrucţia sălii cu orgă, a muzeului de artă, a teatrului de la Cahul, liceului Mihai Eminescu de la Comrat. nu ne rămâne decât să ne exprimăm recunoştinţa pentru acest sprijin.
Renumita revistă "Timpul" a fost lansată la Bucureşti încă în anul 1876. De-a lungul timpului, pentru această revistă au scris multe personalităţi marcante, inclusiv poetul naţional Mihai Eminescu.