CULTURĂ

Concert extraordinar de Crăciun susţinut de „Camerata Chişinău” şi Alexandru Tomescu, la Sala cu Orgă

post-img

Violonistul român Alexandru Tomescu este invitatul special al serii în cadrul concertului extraordinar de Crăciun, susţinut de Orchestra Municipală de Cameră – „Camerata Chişinău” miercuri, 22 decembrie 2021, ora 18.00, la Sala cu Orgă. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Primăria municipiului Chişinău şi Direcţia Cultură a Consiliului municipal Chişinău. TVR MOLDOVA este partener media al evenimentului.

În program: Edvard Grieg: ,,Holberg Suite, Op. 40”; Antonio Vivaldi: ,,Anotimpurile” şi  Edvard Grieg „Cow call and Peasant Dance”.

Alexandru Tomescu (n. 15 septembrie 1976, Bucureşti, România) este un violonist român, câştigător al numeroase premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de muzică clasică. Debutează la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanţa şi efectuează primul turneu în străinătate, în Germania şi Austria. A susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri, în 26 de ţări, printre care Franţa, Germania, Olanda, Austria, Japonia sau Republica Moldova.

Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român, în septembrie 2007, privilegiul de a cânta la la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702, instrument care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Preocuparea lui Alexandru Tomescu pentru muzica de cameră îl determină ca, în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma să formeze „Romanian Piano Trio”, formaţie deja cunoscută melomanilor, prin apariţiile sale în diverse festivaluri din România şi străinătate, precum şi prin turneele MusicON organizate în premieră naţională.

Orchestra municipală de cameră ,,Camerata Chişinău” a fost înfiinţată în anul 2000. După o lungă perioadă de pauză, aceasta şi-a reînceput activitatea în luna februarie, 2021. În prezent este compusă din 15 muzicieni, care au reuşit deja să se afirme, fiind laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale. Repertoriul orchestrei include lucrări de muzică clasică şi simfonică.

Dirijorul, maestrul în Artă, Mihai Amihalachioaie (născut la 23 februarie 1961, în satul Molniţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina) a început studiile la Şcoala de Muzică din oraşul Herţa, după care le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. În 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”, astăzi, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea pian, acordeon şi dirijat orchestră populară.

În 1997 a absolvit a doua facultate, la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică şi de operă. A colaborat cu Grupul „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele ţării, precum România, Spania, Bulgaria, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie.