CULTURĂ

Bustul lui Decebal, un personaj de legendă în istoria poporului român, a fost inaugurat în oraşul Edineţ

Bustul lui Decebal, un personaj de legendă în istoria poporului român, a fost inaugurat în oraşul Edineţ. Chipul în bronz al ultimului rege al Daciei a fost aşezat pe soclu datorită Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru din România. Localnicii sunt mândri că au în centrul oraşului un bust care să le reprezinte strămoşii.

Bustul din bronz, cu o înălţime de 1 metru şi 25 de centimetric, a fost creat de sculptorul basarabean Veaceslav Jigliţchi şi lucrarea a fost finanţată de Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru

MIRCEA COSMA, director, Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru: „Din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai reuşite busturi ale lu Decebal din ultimii ani, făcute pe pământurile româneşti. Aceasta este poza tânără a lui Decebal de pe columna lui Traian”.

PS ANTONIE, Episcopul de Bălţi al Mitropoliei Basarabiei: „În acest spaţiu avem nevoie de aceste monumente pentru că avem cu toţii nevoie să descoperim istoria adevărată a neamului nostru”.

Soclul din piatră pentru bustul lui Decebal a fost zidit de Primăria Edineţ.

CONSTANTIN COJOCARU, primar, Edineţ: „Am depus efort pentru a veni aici pentru că este o zonă mai specială, o zonă unde în dacismul nu se simţea la el acasă, sunt sigur că prin Decebal deja a venit la el acasă, aici la Edineţ”.

„Pentru Edineţi este un eveniment istoric deosebit, am aşteptat cu cel mai mare drag ca să avem în municipiul Edineţi un astfel de bust, care ne reprezintă strămoşii noştri şi anume geto - dacii. Este regele Decebal, regele României şi am nespusă plăcere să mă aflu aici. Putem cu elevii să venim să-l vizităm. Putem atinge istoria cu mâna, să spunem aşa”, spun localnicii.

La eveniment au participat mai mulţi deputaţi basarabeni aleşi în Parlamentul României.

BORIS VOLOSATÂI, deputat, România: „Sunt alături de cei care readuc aceste simboluri ale neamului nostru în spaţiul românesc, indiferent unde ne aflăm, pe care partea a râului Prut, Nistru, Tisa ne aflăm”.

Decebal a domnit două decenii într-o perioadă în care Imperiul Roman se afla în expansiune şi reprezenta cea mai mare ameninţare. Armatele regelui dac au fost înfrânte cu greu de romani, iar o parte a Daciei a devenit provincie a Imperiului. Chiar şi aşa, Decebal a rămas în istorie ca un adversar de temut chiar şi pentru puternicul Imperiu Roman.