Covid 19

Tulpina Omicron, depistată în Portugalia, Austria, Cehia, Germania, Olanda, Belgia

post-img

Omicron, noua variantă a coronavirusului, este depistată în tot mai multe ţări, printre care Portugalia, Austria şi Suedia. Două cazuri au fost confirmate la Londra, ridicând la 11 cazurile de Omicron din Marea Britanie. Japonia şi-a închis graniţele. Mutaţia prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este motiv de preocupare, nu de panică, a declarat preşedintele SUA, Joe Biden, relatează stiriletvr.ro.

OMS avertizează că există numeroase necunoascute legate de OMICRON. Se coordonează cu cercetători din întreaga lume pentru a înţelege cum va influenţa pandemia această nouă variantă a coronavirusului. Până acum nu a fost raportat niciun deces.


TEDROS GHEBREYESUS, directorul general al OMS: Omicron demonstrează de ce lumea are nevoie de un nou acord cu privire la pandemii. Sistemul actual descurajează ţările să-i alerteze pe alţii asupra ameninţărilor care vor ajunge inevitabil pe tărâmurile lor.

CHRISTIAN DROSTEN, virolog, spitalul Charite din Berlin: De fapt, nu ştim prea mult despre această variantă. Sunt destul de îngrijorat în acest moment.

Japonia îşi închide graniţele pentru toţi străinii, după modelul Israelului. În urmă cu doar 3 săptămâni, anunţase măsuri de relaxare.

FUMIO KISHIDA, premierul Japoniei: Cred că răspunsul nostru la riscul Omicron este mai puternic decât al altor state. Le cer cetăţenilor noştri să rămână calmi.

Este inevitabil că varianta Omicron va ajunge în SUA, o vom învinge, deocamdată nu sunt necesare noi măsuri, a declarat preşedintele SUA.

JOE BIDEN, preşedintele SUA: Cea mai bună protecţie împotriva noii variante este vaccinarea completă şi administrarea dozei booster.

Între timp, varianta Omicron a fost raportată în noi zone ale lumii - Canada, Cehia Austria şi Suedia. Scoţia a raportat 6 cazuri de infectare cu Omicron, unele fără istoric de călătorie în sudul Africii. 13 cazuri au fost depistate la o echipă de fotbal din Portugalia, după ce un jucător a revenit din Africa de Sud.

GRACA FREITAS, director general al departamentului portughez al sănătăţii: Pacienţii pozitivi se simt bine, au simptome uşoare, unii sunt asimptomatici.

Varianta Omicron a fost depistată zilele trecute în Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Italia şi Israel. Multe state şi-au suspendat zborurile spre şi dinspre Africa de Sud, unde a fost detectată varianta Omicron.