Covid 19

Studiu: O treime dintre cetăţenii Republicii Moldova nu au de gând să se vaccineze

Virusul continuă să facă ravagii în toată lumea dar, conform unui studiu recent, cel puţin o treime dintre cetăţenii Republicii Moldova nu au de gând să se vaccineze. Autorităţile fac eforturi pentru a-i convinge să facă acest lucru dar efectele nu sunt nici pe departe cele aşteptate.

Potrivit studiului, 35% dintre cetăţenii Republicii Moldova care nu sunt vaccinaţi, nci nu vor să o facă. Alţi aproape 15 la sută au însă de gând să se vaccineze în timpul apropiat.

RATA VACCINĂRII ÎN REPUBLICA MOLDOVA

NU SUNT VACCINAŢI, DAR URMEAZĂ – 14,8 %
NU SUNT VACCINAŢI ŞI NICI NU VOR – 35,1 %

MIHAI BOLOGAN, director executiv iData: „Numărul celor vaccinaţi complet este 917.016 mii de persoane, iar conform datelor Ministerul Sănătăţii 926.795 mii de persoane sunt vaccinate complect. De asemenea, noi am estimate că în curs de vaccinare mai sunt 376 de mii de persoane, care doresc să se vaccineze sau şi-au administrat prima doză di nouă. Dar avem un număr foarte mare de 715 miii 521 de adulţi care nu vor să se vaccineze”.

Studiul arată că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează în Municipiul Chişinău, peste 56 %, iar cea mai mică, în Găgăuzia, 27 %.

MIHAI BOLOGAN, director executiv iData: „Am spus că Chişinău este pe primul loc, regiunea de nord este pe locul 2 cu 48 % , centru 43 % sunt vaccinaţi. Cei mai puţini vaccinaţi sunt la sud – 30,2 %”.

Studiul iData a fost realizat în periaoda 15-25 noiembrie, prin telefon, pe un eşantion de 1047 de persoane, din 367 de localităţi şi are o marjă de eroare de 2,9 %. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, săptămâna trecută, în Republica Moldova au murit 235 de persoane infectate cu Covid şi s-au înregistrat peste 4200 de îmbolnăviri. Autorităţile încearcă să stimuleze vaccinarea în rândul populaţiei prin difertite metode, iar în Chişinău începe campania  "Vaccinează-te pe Nou, ca să sărbătorim pe vechi!" Cei care se vor imuniza înainte de sărbătorile de iarnă pot primi bonuri de consum în localuri.