Covid 19

Republica Moldova a înregistrat un nou record de infectări cu COVID-19

Republica Moldova a înregistrat ieri un nou record de infectări cu Covid: 2 681 de noi îmbonăviri într-o singură zi. Medicii spun că numărul de infectări a crescut vertiginos, în special din cauza încălcării normelor sanitare în timpul sărbătorilor de iarnă şi răspândii tulpinii Omicron.

La Spitalul de boli infecţioase Toma Ciorbă din Chişinău, 12 din cei 14 pacienţi internaţi ieri, erau infectaţi cu covid. Medicii spun că în ultima perioadă numărul de internări ale bolnavilor de covid a crescut şi că e vorba de pacienţii de diferite vârste.

MARIANA AVRICENCO, medic infecţionist, spitalul Toma Ciorbă: „ Sunt la momentul actual 75 de pacienţi, dintre care 55 sunt cu pneumonii. Sincer, noi am presupus că va fi o creştere şi noi presupunem că este mai mult legat de faptul că au fost sărbătorile d eiarnă, foarte mulţi au revenit acasă, mulţi nu au fost vaccinaţi”.

Tot mai mulţi pacienţi bolnavi de Covid sunt internaţi şi în spitalul Sfânta Treime din Chişinău. 150 de persoane testate pozitiv se tratează în prezent în secţia Covid, iar alte 18 sunt la terapie intensivă.

ELENA BIVOL, şef, Departamentul Managementul Calităţii Serviciilor Medicale: „Din specificul pe care îl avem acum, noi vom primi şi femei însărcinate cu termenul până la 14 săptămâni. Deasemenea, ne păstrăm profilul multidisciplinar, vom avea neurologie-covid, cardiologie-covid, endocrinologie-covid. Astfel vom putea acorda asistenţă medicală specializată şi pentru aceşti pacienţi”.

Până acum în Republica Moldova s-au vaccinat cu schema completă peste un milion de cetăţeni, adică 29 la sută din populaţie. Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în rândul persoanelor care au între 70 şi 79 de ani. Astăzi, la Centrul municipal de vaccinare de pe strada Petru Rareş, era aglomeraţie mare.

„Eu sunt fost lucrător medical, nu demult m-am eliberat şi am venit să mă vaccinez. Nu am avut nicio complicaţie după primele două, aşa că e foarte bine. Eu am fost bolnav, eu l-am văzut pe satana pe pământ”.

CRISTINA BOCLINCA, şef, Centrul Municipal de Vaccinare: „Zilnic se adresează în jur de 200 de persoane, 70% sunt pentru doza booster. Majoritatea fac parte din angajaţii publici, vârsta 30-37 de ani. Dacă anterior, cei care se adresau erau pensionari, acum se adresează şi persoanele tinere”.

Ieri, într-o conferinţă de presă la Geneva, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că pandemia este departe de a se termina şi a respins ideea că varianta Omicron a coronavirusului nu ar fi periculoasă.

TEDROS GHEBREYESUS, director OMS: „Omicronul continuă să se răspândească în întreaga lume. Săptămâna trecută au fost peste 18 milioane de cazuri raportate. Numărul deceselor rămâne constant, iar impactul variantei Omicron a epuizat lucrătorii din domeniul sănătăţii şi a suprasolicitat sistemul de sănătate”.

În această săptămână, autorităţile au emis din nou cod roşu în Chişinău.  S-au luat noi şi măsuri: studenţii mai multor universtiăţi învaţă de la distanţă, iar direcţia municipală de Educaţie a interzis accesul părinţilor în curţile grădiniţelor. Mâine, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică se va întruni într-o nouă şedinţă, pentru a discuta despre instituirea unor noi restricţii, în contextul răspândirii tulpinii Omicron.