Covid 19

Prima ţară din UE care anunţă că va începe vaccinarea cu a patra doză de vaccin anti COVID-19

post-img

Danemarca va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-Covid pentru cetăţenii vulnerabili, relatează Reuters. Guvernul danez a făcut anunţul, miercuri, în contextul creşterii numărului de infectări din cauza variantei Omicron.

Decizia vine după ce parlamentarii danezi au hotărât să relaxeze restricţiile la sfârşitul acestei săptămâni, după ce numărul de spitalizări şi de decese s-a stabilizat, chiar dacă numărul cazurilro creşte.

„Începem un nou capitol, am luat decizia să oferim a patra doză de vaccin anti-Covid celor mai vulnerabili cetăţeni”, a spus ministrul sănătăţii danez. Agenţia de Reglementare a Medicamentelor a UE şi-a exprimat, totuşi, îndoielile cu privire la nevoia unei a patra doze şi a precizat că nu există, în acest moment, date care să susţină această abordare.

Ungaria este o altă ţară europeană care a sugerat posibilitatea vaccinării cu a patra doză. În afara Europei, Chile şi Israel au început deja vaccinarea cu a patra doză.

Danemarca se confruntă cu un val de infectări care depăşeşte 20.000 de cazuri pe zi, însă internările în spital şi numărul deceselor s-au stabilizat la niveluri sub cele observate în urmă cu un an.

Datele principalei autorităţi sanitare daneze, Statens Serum Institut, arată că nevaccinaţii au un risc de 5-6 ori mai mare de a ajunge în spital din cauza Covid decât cei vaccinaţi.