Covid 19

Alertă in sistemul sanitar: Nu mai sunt locuri în spitalele din Chişinău

Este stare de alertă in sistemul sanitar. Nu mai sunt locuri în spitalele din Chişinău. Bolnavii de Covid19 sunt internaţi şi în spitalele raionale din apropiere. Asta pentru că înregistrăm zilnic recorduri de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Mai sunt locuri în spitale doar pentru copiii infectaţi, dar şi acestea sunt la limită. Autorităţile spun că încearcă să indentifice noi instituţii sanitare, unde să fie internaţi pacienţii cu coronavirus.

O pacientă infectată cu noul coronavirus, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, ne-a povestit că, după ce s-a simţit rău atât ea, cât şi soţul ei, au chemat ambulanţa, care i-a dus la Centru COVID-19 de la Moldexpo. După ce testele au ieşit pozitive, soţii au fost internaţi la Spitalul Raional Ialoveni, întrucât la Chişinău nu mai erau locuri. 

PACIENTĂ BOLNAVĂ DE COVID-19: "Am trecut testul şi seara pe la ora 9, că aici în oraş, nu erau locuri unde să ne interneze şi ne-au dus la Ialoveni. Noi am crezut că acasă o să ne ducem să ne lecuim, şi mi-au zic că nu se poate acasă, că ne prăpădim cu totul. Să mai stat o zi acasă, noi eram la Doina".

Potrivit pacientei, în spitalul din Ialoveni au mai fost internaţi şi alţi bolnavi de Covid- 19 din Chişinău. 

PACIENTĂ BOLNAVĂ DE COVID-19: "Atunci seara nouă oameni au adus cu salvarea joi seara. Peste vreo două ore, iar au mai venit au mai adus oameni. Tot coridorul este plin aici cu oameni, toţi din Chişinău".

Directorul Spitalului Raional Ialoveni, Dinu Şargu, nu a răspuns la telefon pentru a face precizări. Şeful Direcţiei municipale de Sănătate, Tatiana Bucearschi, a confirmat că spitalale din Chişinău nu mai primesc bolnavi de COVID-19, deoarece nu mai sunt locuri. 

TATIANA BUCEARSCHI, şef, Direcţia Municipală Sănătate Chişinău: "Există paturi pentru bolnavi, copii cu Covid. La moment paturile bolnavi-adulţi sunt ocupate. Examinăm posibiliatea să mai extindem numărul de paturi. Mâine la şedinţa operativă o să anunţ care a fost decizia". 

Şi secţiile de Terapie Intensivă de la Spitalul Republican, destinate bolnavilor de COVID-19 sunt pline, iar medicii fac faţă cu greu situaţie. Ministerul Sănătăţii a anunţat că specialiştii din instituţiile medicale raioanale vor discuta cu alţi specialişti despre starea pacienţiilor în starea gravă printr-o platformă online, iar astfel se va decide dacă cei în stare critică trebuie transferaţi la Chişinău.