Extern

Forţele ucrainene au preluat controlul asupra întregului oraş Kupiansk

post-img
Tanc ucrainean

Forţele ucrainene au preluat controlul asupra întregului oraş Kupiansk, în nord-est, alungând trupele ruse din poziţiile lor de pe malul estic al râului Oskil, au constat joi jurnaliştii ai agenţiei France Presse.

O bună parte a acestui nod feroviar fusese cucerită de la ruşi la începutul lui septembrie datorită contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov., scrie Digi24.

Dar trupele Moscovei încă rezistau de cealaltă parte a râului, luând parte la dueluri de artilerie, în timp ce civilii fugeau de luptă încercând să treacă pe partea ucraineană. 

Pompieri ucraineni şi voluntari ucraineni au transportat, joi, un prim lot de ajutor umanitar în zona respectivă, pe o trecere de pietoni intactă care leagă cele două maluri ale râului Oskil, conform Agerpres. 

„Aceasta va fi prima distribuire de ajutor umanitar de cealaltă parte a râului”, a declarat administratorul militar al oraşului Kupiansk, Andrii Kanaşevici, în contextul în care au fost distribuite 2.000 de pachete cu alimente furnizate de britanici. 

Tiruri de mortiere a răsunat cu intermitenţe, dar pe malul de est erau vizibile tancuri ucrainene şi vehicule blindate care treceau pe lângă camioane distruse care purtau litera Z, semn de recunoaştere a forţelor ruse. 

Jurnaliştii AFP au văzut cinci cadavre îmbrăcate în haine militare, posibil soldaţi ai Moscovei, zăcând lângă vehicule distruse purtând însemne ruseşti. 

În suburbia industrială Kupiansk-Vuzlovii, pe malul de est al râului Oskil, la cinci kilometri mai la sud, locuitorii au spus că ruşii au plecat marţi. 

Joi, un blindat pentru transport de trupe şi un pluton de soldaţi ucraineni se aflau în faţa centrului cultural al raionului, iar cel puţin două tancuri se deplasau prin zonă, mai scrie AFP.e.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter