Extern

Biden și Zelenski au discutat despre antrenarea piloților ucraineni pentru avioane F-16: Pregătirile vor începe în Texas și Arizona în luna septembrie

post-img
imagine simbol
Sursa foto: © President of Ukraine Official Website

Preşedintele american Joe Biden a discutat joi, cu ocazia Zilei Inpdendenței Ucrainei, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, tema centrală vizând pregătirea de către SUA a piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, pregătire care va începe în luna septembrie, a anunţat Casa Albă, potrivit CaleaEuropeană.ro.

ZFR

„Președintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite de a sprijini apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești atât timp cât va fi nevoie și de a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile sale”, a declarat administrația americană.

Potrivit Casei Albe, președintele Biden și președintele Zelenski au discutat despre “începerea pregătirii piloților de vânătoare ucraineni și despre asigurarea aprobării rapide pentru ca alte națiuni să își transfere avioanele F-16 în Ucraina după finalizarea pregătirii, pentru a spori capacitățile defensive ale Ucrainei”.

Piloţi ucraineni vor fi antrenaţi din septembrie de către Statele Unite pe modelul de avion de vânătoare F-16, a anunţat joi Pentagonul.

“Aceşti piloţi vor urma un curs în limba engleză” în Texas în septembrie, înainte “de a participa la pregătirea pentru pilotaj” în Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, luna următoare, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Norvegia a anunţat recent că va deveni a treia ţară – după Ţările de Jos şi Danemarca – care va furniza Ucrainei acest tip de aeronavă de concepţie americană.

Olanda și Danemarca sunt și statele NATO care coordonează coaliția de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16, a cărei declarație de instituire a fost semnată în luna iulie, la summitul NATO de la Vilnius, și din care face parte și România. De altfel, România va găzdui un hub transatlantic de instruire a piloților din țările aliate și partenere, inclusiv Ucraina.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter