Actualitate

Andrei Spînu, despre etapa la care se află construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și interconectarea energetică pe linia Suceava-Bălți

post-img
Andrei Spînu

Proiectul noii linii de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești - Chișinău se află în construcție, conform planului, iar în maxim trei ani ar trebui să fie finalizată. Despre acest lucru a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Se merge conform planului, a fost testat pilonul cel mai important, au fost făcute mai multe teste, în final s-a găsit soluția cea mai potrivită, se fac proiectări, conform planului, chiar în primăvara anului viitor deja ar trebui să înceapă instalarea și construcția propriu-zisă. Noi am spus atunci când am semnat că vorbim de un orizont de doi – trei ani, respectiv 2024 – 2025 ar trebui să fie gata linia. Noi facem tot posibilul ca să grăbim. Și intervenim, în calitate de Guvern, ca să deblocăm acolo unde sunt blocaje sau unde este nevoie. Este un proiect foarte important”, a menționat Andrei Spînu.

Oficialul s-a referit și la proiectul unei noi linii de înaltă tensiune la Bălți-Suceava, la nord, proiect figurează în strategiile autorităților, menit pentru ca R. Moldova să-și asigure alternativa energetică din direcția vest.

„Proiectul Bălți-Suceava – încă o linie care trebuie să o construim de interconectare cu România. Suntem în discuție cu colegii de la Ministerul Energiei din România or ne dorim ca această linie să fie construită în cadrul unui proiect de interes comun a UE și Transelectrica din România deja pregătește documentul pentru a aplica și a începe construcția. Linia e mai scurtă pe partea R. Moldova, dar sunt nevoie de investiții un pic mai mari pe partea României pentru că dacă Chișinău-Vulcănești tot efortul sau toată linia trebuie construită doar pe teritoriul R. Moldova în cazul Bălți-Suceava este nevoie și de lucrări pe teritoriul României. Acestea două ar fi îm mare parte și suficiente în prima etapă de interconectare, ar asigura o stabilitate mai înaltă și suficientă pentru situația la care suntem”, a menționat Andrei Spînu.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter