Covid-19

Australia va renunţa la strategia de urgenţă împotriva COVID-19. Medicii avertizează asupra riscurilor pentru populaţie

post-img
Australia
Sursa foto: theguardian.com

Australia va renunţa la izolarea obligatorie la domiciliu pe o perioadă de cinci zile pentru persoanele cu COVID-19 începând cu 14 octombrie, a declarat vineri prim-ministrul Anthony Albanese, chiar dacă unii medici au avertizat că măsura ar pune populaţia în pericol, informează Agerpres.

Decizia de a-i lăsat pe australienii infectaţi cu COVID-19 să aleagă dacă să respecte sau nu perioada de carantină semnifică renunţarea la una dintre ultimele restricţii în vigoare în această ţară din perioada pandemiei şi vine la o lună după ce perioada de carantină a fost redusă de la şapte la cinci zile.

''Ne dorim o strategie care să promoveze abilitatea de recuperare şi consolidarea capacităţilor şi care să reducă dependenţa de intervenţia guvernului'', le-a declarat Albanese reporterilor după o reuniune a guvernului naţional.

Indemnizaţiile de concediu pentru lucrătorii ocazionali nu vor mai fi acordate după renunţarea la reglementări privind izolarea întrucât Albanese a spus ''că nu este sustenabil pentru guvern să plătească salariile oamenilor o veşnicie''.

Una dintre ţările campioane ale strategiei de control a COVID-19, Australia a renunţat la măsurile severe şi a început să convieţuiască cu virusul odată cu începutul acestui an printr-o relaxare eşalonată a interdicţiilor alături de o rată ridicată a vaccinărilor.

''Momentul crucial este că faza de răspuns de urgenţă a luat probabil sfârşit la acest moment al pandemiei'', a spus medicul-şef Paul Kelly. ''Acest virus va continua să existe mulţi ani, dar este vremea să ne gândim... la diferite modalităţi de abordare''.

Medicii australieni au avertizat că renunţarea la carantina obligatorie pune populaţia în pericol.

Profesorul Brendan Crabb, microbiolog şi director executiv în cadrul Burnet Institute, a declarat pentru ABC: ''Este dezamăgitor, o zi destul de nefastă de fapt. E lipsit de logică şi neavizat, din punctul meu de vedere este deranjant.''

''Cred că cei care fac presiuni ca perioadele de izolare să fie desfiinţate sunt analfabeţi ştiinţific'', a declarat Steve Robson, preşedintele Asociaţiei medicilor australieni, pentru postul de televiziune ABC înaintea deciziei guvernamentale.

Australia, una dintre ţările cu cea mai ridicată rată de vaccinare împotriva COVID-19, a administrat două doze de vaccin unui procent de 96,5% din populaţia de peste 16 ani, însă mai puţin de 72% au primit doza booster.

Persoanele spitalizate din cauza virusului şi numărul celor infectaţi au fost în scădere după un focar major de infectare cu Omicron în timpul iernii. Bilanţul la nivel naţional de circa 10,2 milioane de infectări şi 15.153 de decese este mai mic decât în cazul altor economii dezvoltate.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter