Europa azi

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE (Apărare) la 17 mai 2022

post-img
Consiliul Afacerilor Externe al UE (Apărare)
Sursa foto: imagine simbol

Consiliul Afaceri Externe al UE, în configuraţia sa Apărare, se reuneşte la Bruxelles, la 17 mai 2022, miniştrii de resort ai statelor membre luând în discuţie punerea în aplicare a Busolei strategice sau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, conform site-ului Consiliului, relatează Agerpres.

Reuniunea Consiliului va fi precedată de o reuniune a Comitetului director al Agenţiei Europene de Apărare (AEA).

Consiliul va desfăşura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a Busolei strategice, cu accent pe viitorul misiunilor şi operaţiilor PSAC (politica de securitate şi apărare comună). Busola strategică este o iniţiativă condusă de statele membre ale UE care urmăreşte să ofere clarificări şi orientări cu privire la politica de securitate şi apărare comună a UE, precum şi să stabilească o interpretare comună a principalelor ameninţări şi provocări cu care se confruntă Europa pe termen scurt şi mediu. Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană şi-a propus crearea unei forţe de reacţie rapidă de până la 5.000 de soldaţi şi ar urma să fie operaţională în 2025. Statele membre ale UE au lansat iniţiativa pentru prima dată în iunie 2020. Consiliul European şi-a exprimat acordul privind Busola Strategică la 24 martie 2022.

Miniştrii apărării din UE vor avea, de asemenea, o discuţie cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul unui prânz de lucru informal, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (de confirmat), şi cu ministrul apărării al Ucrainei, Oleksi Reznikov, prin videoconferinţă.

La 8 aprilie 2022, Consiliul a adoptat un al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, având în vedere continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi relatările privind atrocităţile comise de forţele armate ruse într-o serie de oraşe ucrainene. Pachetul include interdicţii privind: importurile de cărbune şi de alţi combustibili fosili solizi din Rusia; accesul tuturor navelor ruseşti în porturile UE; intrarea în UE a operatorilor de transport rutier ruşi şi belaruşi; importurile din Rusia de lemn, ciment, fructe de mare şi băuturi alcoolice; exporturile către Rusia de combustibil pentru avioane cu reacţie şi de alte bunuri; depozitele în portofele criptografice. La aceeaşi dată, UE a adoptat sancţiuni împotriva a 217 persoane şi a 18 entităţi, între care interzicerea totală a tranzacţiilor pentru patru bănci ruseşti importante, conform https://www.consilium.europa.eu/.

UE a adoptat până în prezent cinci pachete de sancţiuni ca răspuns la recunoaşterea zonelor necontrolate de guvern din Doneţk şi Lugansk şi la atacul militar fără precedent şi "neprovocat" al Rusiei asupra Ucrainei.

UE condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaşte zonele necontrolate de guvern din Doneţk şi Lugansk, cât şi agresiunea militară "neprovocată şi nejustificată" a Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe, în configuraţia sa Apărare, a avut loc la 21 martie 2022, la Bruxelles. Miniştrii au exprimat atunci o poziţie unitară în sprijinul lor pentru Ucraina, convenind să continue să impună limite Rusiei şi să o izoleze în plan diplomatic şi pe scena internaţională şi să scoată în evidenţă crimele de război şi încălcările dreptului internaţional umanitar de care aceasta se face responsabilă. În cadrul aceleiaşi reuniuni, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din UE, reuniţi în cadrul unei sesiuni comune, au aprobat Busola strategică, un plan de acţiune ambiţios pentru consolidarea politicii de securitate şi apărare a UE până în 2030, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează https://www.consilium.europa.eu.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter