Extern

VIDEO. Inundații devastatoare în Italia. Situația se agravează din cauza ploilor abundente

post-img
inundații
Sursa foto: imagine simbol

Inundații devastatoare în Italia. Aproape 1000 de oameni au fost evacuaţi în regiunea nordică Emilia Romagna. Încă 6 mii au fost avertizaţi să plece de urgenţă din zonă, după ce mai multe râuri au ieșit din matcă. Orașul Cesena a fost inundat, iar unii oameni au urcat pe acoperișurile caselor pentru a se salva. Școlile au fost închise, iar trenurile oprite sau deviate. Meteorologii nu au vești bune: furtuna „Minerva" a intrat în Italia dinspre Tunisia, iar prognozele vorbesc de șapte zile de ploaie și vreme rea, de la Sud la Nord-Est, relatează stiri.tvr.ro.

Situația se agravează de la o oră la alta, iar inundațiile cuprind tot mai multe regiuni, din cauza ploilor abundente.

”Situația este destul de critică. Bazinul de captare a avut precipitații absolut extraordinare, pârâul aproape a atins nivelul critic, s-a revărsat pe alocuri”, a declarat Roberto Cavalucci, primarul localității Meldola.

Primarul din Cesena a făcut apel la populație să reziste, în ciuda situației critice.

”Trebuie să rămânem lucizi, pentru că situația este dezastruoasă, trebuie să rezistăm în aceste ore, iar în acest moment, prioritatea este să salvăm oamenii. Sunt zeci de apeluri pe care le gestionează pompierii, noi le transmitem informații, sunt pe drum întăriri. Este vorba de două elicoptere care se alătură celui care acționează deja pentru a transporta persoanele”, a spus Enzo Lattuca, primarul orașului Cesena.

O parte a plajei din apropiere de Cesena a dispărut.

„Este o situație grea. Apa ne-a invadat, mult nisip a fost spălat și ne temem că situația se va agrava, marea a luat deja jumătate din plajă”, a explicat Simone Battistoni, președintele Salvamarilor, Cesena.

Trenurile au fost oprite și spre Bologna și sunt mai multe restricții de circulație. Autoritățile încearcă să evite inundarea locuințelor.

”Este posibil că după-amiaza să închidem doar o bandă a străzii sau chiar complet, dacă Ravone se revarsă”, a precizat Matteo Lepore, primarul orașului Bologna.

Digurile construite din saci de nisip nu fac față apelor. Meteorologii au emis cod roșu de vreme rea pentru Emilia Romagna, portocaliu pentru Marche, Sicilia și Campania, iar alte 10 regiuni sunt sub cod galben. Mai mulți primari au solicitat decretarea stării de urgență.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter