Extern

SUA anunţă noi sancţiuni împotriva unor entităţi şi indivizi implicați în deportarea de copii ucraineni

post-img
Linda Thomas-Greenfield

Ambasadoarea americană la ONU a anunţat joi adoptarea de noi sancţiuni împotriva unor entităţi şi indivizi pe care SUA îi acuză că sunt implicaţi în deportarea de copii ucraineni, informează AFP.

ZFR

"Astăzi, SUA adoptă sancţiuni împotriva a două entităţi şi 11 indivizi care ar fi facilitat transferul forţat şi deportarea de copii ucraineni în tabere", a declarat Linda Thomas-Greenfield.

"De asemenea, luăm măsuri pentru a impune restricţii de vize pentru trei aşa-zise entităţi ruse instalate, pentru implicarea lor în încălcarea drepturilor minorilor ucraineni", a adăugat ea în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care a coincis cu Ziua Independenţei ucrainene, scrie Agerpres.

"Rusia şi mandatarii săi au arestat copii care fugeau de violenţă, ei au forţat copii să părăsească şcoli şi orfelinate, iar mandatari locali au păcălit sau forţat părinţi să-şi trimită copiii în aşa-zise tabere de vară şi au refuzat să-i întoarcă părinţilor", a explicat ea, evocând "spălarea de creiere" din aceste tabere şi chiar antrenamente militare.

Ea a evocat de asemenea informaţii potrivit cărora autorităţile belaruse au ajutat la transportarea de copii ucraineni spre tabere în Belarus.

"SUA nu vor rămâne tăcute în timp ce Rusia comite crime de război şi crime împotriva umanităţii", a insistat ambasadoarea.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru "deportarea ilegală" a mii de copii ucraineni, început din februarie 2022. Aceste acuzaţii sunt respinse de Moscova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter