Sport

Pele a murit! Cel mai bun fotbalist din toate timpurile s-a stins la vârsta de 82 de ani

post-img
Pele

Pele a murit după o grea suferință, la vârsta de 82 de ani. Pele este singurul fotbalist din lume care a câștigat Cupa Mondială de 3 ori, prima la vârsta de 17 ani.

Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970).

Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer și medicii au decis să-l mute în salonul pentru "îngrijire paliativă" al spitalului Albert Einstein din Sao Paulo. Lumea fotbalului este mult mai săracă după dispariția lui Pele. 

Are peste 30 de distincții individuale și a fost decorat cu Ordinul de Cavaler al Marii Britanii în rang de comandant, primind de asemenea, printre altele, Ordinul Național de Merit din partea guvernului brazilian. 

În prima parte a carierei, Pele s-a remarcat ca vârf de careu, reușind ”să rupă plasele” adverse, iar spre final a coborât pe poziția de playmaker, în spatele atacanților. 

Pele avea un stil unic, o combinație de viteză, creativitate, tehnică și forță fizică, calități care-l făceau o ”sperietoare” pentru orice defensivă întâlnea.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter