România la zi

Ajutor frățesc! România va oferi R. Moldova 130 de mii de metri cubi de lemne de foc la preţ preferenţial

Un nou ajutor din partea României
Sursa video: TVR MOLDOVA

România îi va oferi Republicii Moldova 130 de mii de metri cubi de lemne de foc, la un preţ preferenţial. Memorandumul a fost aprobat astăzi la şedinţa guvernului de la Bucureşti. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că România oferă ajutorul în contextul crizei energetice a Republicii Moldova.

Decizia cabinetului de  ministri al României vine, după ce, în cadrul vizitei sale la Bucureşti,  preşedintele Maia Sandu a solicitat Românei să ajute Republica Moldova  cu lemne de foc.

TÁNCZOS BARNA, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, România: „Am decis astăzi ca ajutorul să fie furnizat de Romsilva. Se va asigura transportarea până la graniţă unde se vor transporta  aceste cantităţi, pe cale ferată, mai mult ca sigur."

Potrivit memorandumului, un m3 de lemn oferit de România Republicii Moldova va  costa  200 de roni , iar suma totală va fi de 26 de milioane de roni,  fără TVA, şi va fi suportată de către Agenţia Moldsilva. Lemnele urmează  să ajungă la cele mai vulnerabile categorii de populaţie, dar şi la  instituţii de stat. 

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii, Dezvoltării Regionale, Republica Moldova: „Lemnele vor fi trecute în rezerva materială şi apoi se va decide cui  vor fi alocate. Ne vom concentra pe instituţiile publice, de  inteeres social – grădiniţe, şcoli, spitale. Apoi vom vedea care va fi  şi necesarul în rândul populaţiei şi vom decide. Cred că,  maxim în două luni, lemnele ar trebui să fie la Chişinău."

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Ca întotdeauna, prietenii la nevoie se cunoaşte. Suntem foarte  recunoscători Guvernului României pentru colaborarea pe care o avem.  Vă rog, Ministerul Mediului, Moldsilva, să ne asigurăm că  facem toate procedurile ca acest lemn să ajungă cât mai repede pe piaţa  Republicii Moldova." 

Luni,  premierului României, Nicolae Ciucă, a anunţat că, în caz de urgenţă,  România va putea livra Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz  pe zi. 

Asta înseamnă că România ar putea acoperi necesarul de gaz, în  condițiile în care CET-urile vor trece la păcură. Iar Andrei Spînu a  reamintit că autorităţile de la Chişinău sunt gata să semneze cu Bucureştiul un contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter