Justiție

O nouă ședință în dosarul „Sacoșa”

video

În dosarul cunoscut sub numele "Sacoşa", în care e învinuit fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, astăzi trebuiau audiaţi ultimii doi martori din partea acuzării. Aceştia nu au apărut în faţa instanţei, aşa că judecătorii au trecut la examinarea înscrisurilor din dosar şi a probelor materiale acumulate de procurori.

ZFR

Ultimii doi martori pe care acuzarea vroia să îi aducă în faţa instanţei erau politicianul Andrei Năstase, fost preşedintele platformei DA, şi un angajat de la compania lui Vladimir Plahotniuc, Radu Adrian.


PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Martorii au comunicat instanţei că unul se află peste hotare şi a solicitat audierea prin teleconferinţă. Instanţa a lăsat această chestiune şi a solictat ca el să fie prezent în instanţă. Alt martor a comunicat că se va prezenta la alte şedinţe, pentru că azi are chestiuni personale şi legate de familie”.


La un moment dat, Igor Dodon a cerut instanţei ca şedinţa să continue în lipsa lui, spunând că trebuia să ia parte la câteva întâlniri. Magistraţii CSJ i-au admis solicitarea.

ZFR


IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „Acum tehnologiile permit ca online să-l pui pe Plahotniuc sau pe cine doreşti să vorbească în faţa instanţei. Omul trebuie să vină să se arate, să se legitimeze că este el”.


În şedinţa de azi, procurorii au prezentat înscrisurile şi probele materiale de la dosar. E vorba despre declaraţiile din 2019 oferite anchetatorilor de către Vladimir Plahotniuc şi Serghei Iaralov referitoare la încăperea unde au discutat cu Igor Dodon. De acolo ar fi imaginile apărute în spaţiul public de la care a pornit acest dosar.


PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Această tehnică de înregistrare video, audio a fost inclusă în mânerele unor umbrele şi videocamere fixate la un mobilier acvarium, care au fixat acele discuţii dintre Plahotniuc, Igor Dodon şi Iaralov. Potrivit acestor înscrisuri, Plahtniuc confirmă că el a instalat acea tehnică pentru a înregistra acţiunile şi întrevederile cu Dodon. Iaralov a confirmat într-adevăr că a avut aferent finaţării PSRM din Federaţia Rusă”.


Pe de altă parte, apărătorii cer excluderea acestor înscrisuri şi probe din proces.


PETRU BALAN, avocatul lui Dodon: „Partea acuzării încearcă să eludeze prevederile Codului de procedură Penală şi să evite audierea acestor persoane în istanţa de judecată, persoane care în viziunea noastră sunt, şi dubioase, şi importante declaraţiile lor”.


Igor Dodon e învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Fostul preşedinte, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de inchisoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter