Europa azi

Europa Azi: Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell solicită ţărilor UE să investească mai mult în domeniul apărării

Europa AZI
Sursa video: TVR MOLDOVA

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell solicită ţărilor UE să investească mai mult în domeniul apărării. Comisia Europeană propune ''o nouă asistenţă macrofinanciară '' pentru Ucraina, până la 9 miliarde de euro şi tot executivul european a anunţat azi că va aloca aproape 250 de milioane de euro României şi altor 4 state ale UE pentru a le ajuta să sprijine refugiaţii ucraineni pe care-i adăpostesc.

BORRELL SOLICITĂ MAI MULTE INVESTIŢII ÎN APĂRARE
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a solicitat ţărilor UE să investească mai mult în domeniul apărării. După reuniunea Consiliul Afaceri Externe, Borrell a declarat că "a cheltui împreună este cel mai bun mod de a cheltui mai bine". Consiliul Afaceri Externe a a analizat un document ce conține peste 50 de acțiuni concrete și termene exacte de realizare a acestora, care trebuie puse în aplicare până la sfârşitul acestui an. Discuțiile au vizat în special adaptarea operațiunilor din cadrul politicii de securitate și apărare. Miniștrii au subliniat importanța prevenirii crizelor, oferind partenerilor consiliere sau echipamente încă dinainte de izbucnirea unui conflict, eventual în echipe mai mici și mai agile.

U.E. OFERĂ UN NOU AJUTOR FINANCIAR UCRAINEI
Comisia Europeană propune ''o nouă asistenţă macrofinanciară '' pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro. Şeful executivului european, Ursula von der Leyen, a făcut anunţul pledând pentru constituirea unei platforme de reconstrucţie a Ucrainei care să reunească statele membre ale UE, donatori şi instituţii financiare internaţionale. Fondul Monetar Internaţional estimează că în lunile următoare Ucraina are nevoie de ajutor financiar de 5 miliarde de euro pe lună. După ce a fost invadată în februarie, Ucraina a primit deja un ajutor financiar de 1,2 miliarde de euro.

SPRIJIN PENTRU ŢĂRILE CARE GĂZDUIESC REFUGIAŢI
Comisia Europeană a decis azi să aloce aproape 250 de milioane de euro pentru 5 state ale UE pentru a le ajuta să sprijine refugiaţii ucraineni pe care-i adăpostesc. Ţările care vor primi sprijin financiar sunt România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia. De la începutul războiului ruso-ucrainean, aceste state au găzduit cel mai mare număr mare de refugiați. Noile fonduri primite din partea UE, vor fi folosite pentru a-i asigura pe refugiaţi cu alimente, transport și cazare temporară. România a primit aproape un milion de refugiați dintr-un număr de peste 6 milioane de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului.

AUSTRIA NU VREA SĂ ADERE LA NATO
Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a reafirmat că ţara sa nu va renunţa la neutralitate, în pofida intenţiei altor două state din Uniunea Europeană, Suedia şi Finlanda, de a adera la NATO. Şeful diplomaţiei de la Viena a explicat la un post de radio că marea majoritate a cetăţenilor austrieci, se pronunţă pentru păstrarea statutului de neutralitate. Schallenberg a subliniat că ţara sa, care importă din Rusia 80% din necesarul de gaz natural, va continua să livreze sprijin umanitar Ucrainei, nu însă şi arme letale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter