Economic

Precizările directorului MoldovaGaz, privind o nouă majorare a tarifului la gaz: Înțelegem foarte bine că intrăm în altă zonă

post-img
Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „MoldovaGaz"
Sursa foto: Captură de ecran/Punctul pe AZi

La sfârşitul lunii iunie, conducerea MoldovaGaz a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la gaz, pentru consumatorii casnici, cu 45 la sută. Astfel, un metru cub de gaze ar putea să coste 23 de lei şi 57 bani, fără TVA. Invitat la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, președintele Consiliului de Administrație al „MoldovaGaz", Vadim Ceban, a explicat factorii care au stat la baza solicitării privind creșterea tarifului pentru consumatorii de gaze.

„Factorul principal este prețul de achiziție și noi am propus o variantă de ieșire din situația respectivă să avem tarif sezonier. Urma să fie modificată metodologia sau urma a fi în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale să fie aprobată așa o excepție, pentru perioada de urgență, și să fie aprobat un tarif care ne-ar ajuta în primul rînd să achităm față de furnizorul extern și respectiv nu ar fi avut așa dureros față de consumatori. Nu s-a întâmplat aceasta și respectiv din luna august prețurile vor crește și vă spun acest lucru definitiv. Deja prețurie bursiere au ajuns la 1800 de dolari. Sunt doi factori, primul este limitarea furnizărilor și înțelegem din care parte vin și a doua parte este cererea de ajoltaj care acum persistă la nivel european și crerea de gaze crește. Alte cheltuilei noi nu am ajustat nimic. Compania MoldovaGaz nu este separată de la alte instituții, trebuie să ne gândim împreună cum procedăm în așa fel ca să ieșim la 1 octombrie cu minimum riscuri și respectiv să nu fie efecte negative foarte mari asupra consumatorilor și industriei. Înțelegem foarte bine că intrăm în altă zonă”, a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „MoldovaGaz"

În context, expertul în energetică, Sergu Tofilat, a precizat că această majorare, ținând cont de cotațiile bursiere, este inevitabilă, în caz contrar R Moldova ar putea fi deconectată de la gazele naturale rusești.

„Ce avem la moment, ANRE a revizuit tariful acum în luna iunie și tariful actual e calculat în baza unui preț de import de 696 de dolari. Iată ANRE a calculat că noi plătim în medie 696 de dolari pentru gaz. În realitate ce avem? Luna aceasta plătim 980 de dolari. Ce face MoldovaGaz, de unde să ia ei diferența? Ori ei înregistrează datorii la gaz și riscăm să fim deconectați, ori ei nu se achită cu alți furnizori, nu  reușesc să facă planul investițional. Practic MoldovaGaz este nevoită să nu se achite cu ceilalți furnizori ca să nu rămânem fără gaz. Mie mi se pare destul de rațional de a stabili preț diferențiat pentru perioada de vară și perioada de iarnă. Asta intră în concordanță cu prevederile contractului”, a declarat în platoul TVR Moldova, expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

Pentru ca această scumpire să nu creeze un șoc în rândul consumatorilor, deputatul PAS, Vasile Grădinaru susține că guvernarea încearcă să caute soluții pentru „a amortiza” această creștere de preț. 

„Dacă ANRE va lua această decizie, spre să fie fundamentată și să fie o creștere echitabilă, eu, ca și reprezentant al majorității parlamentare, trebuie să ne gândim nu atât la corectitudinea formării acestui tarif, ci la faptul cum amortizăm acest preț pentru consumatorul final. (...) Cunoaștem foarte bine că creșterea tarifului nu este datorată unor efecte interne, ci la creșterea prețului de achiziție la nivel mondial și respectiv noi nu suntem altceva decât ostaticii acestui război din Ucraina, e rezultatul războiului din Ucraina și e rezultatul războiului Gazpromului cu cei care încearcă să susțină Ucraina în Europa  sau încearcă să devină independenți așa cum încercăm noi în R. Moldova”, a precizat Vasile Grădinaru. 

Menționăm că, Guvernul va oferi compensanţii la gaz şi în sezonul de încălzire 2022-2023, dă asigurări premierul Natalia Gavriliţa. Mecanismul de acordare a acestor ajutoare va fi aprobat de Guvern, până la sfârşitul acestei luni. De această dată, beneficiarii ajutorului de la stat vor trebui să depună o cerere, iar prioritate vor avea șase categorii sociale vulnerabile.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 5 iulie, cu participarea lui Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz", deputatului PAS, Vasile Grădinaru și expertului în Energetică, Sergiu Tofilat, vicepreşedinte al Partidului  Schimbării poate urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter