Social

Numărul solicitanților de medicamente compensate este în creștere

post-img
Farmacie

În prima jumătate a anului curent mai mult de 595 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Numărul solicitanților este în creștere cu aproape 29 de mii comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cei mai mulți, 391 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 99 de mii – preparate antidiabetice, transmite IPN.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează că pentru  compensarea medicamentelor în prima jumătate a anului au fost alocați  381 de milioane de lei, cu peste 67 de milioane mai mult comparativ cu  suma transferată în primul semestru al anului trecut. Cheltuielile  pentru un beneficiar au constituit în jur de 640 de lei.

În  aceeași perioadă au fost prescrise și achitate circa 2,7 milioane de  rețete, cu peste 237 de mii mai mult față de perioada similară din 2021.

Începând  cu 1 iulie 2022 în lista medicamentelor compensate au fost incluși în  premieră analogii de insulină, șapte denumiri comune internaționale.  Potrivit estimărilor, aproximativ 20 de mii de persoane vor primi  gratuit aceste medicamente, costul lor fiind achitat integral din  mijloacele fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

La  fel, din 1 iulie, persoanele care necesită îngrijiri paliative în  condiții de ambulatoriu au acces la 11 denumiri comune internaționale de  medicamente, compensate în totalitate.

Și persoanele cu  tulburări de spectru autist, atât adulți, cât și copii, beneficiază de  un medicament compensat din fondurile AOAM.

Pe lângă medicamente  compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, din 1 iulie,  populația poate beneficia și de dispozitive medicale compensate, și  anume: teste și lanțete pentru controlul glicemiei, pungi colectoare  pentru stome intestinale și urinare. Acestea pot fi ridicate în  farmacii, în baza rețetei prescrise de medic. În total, de teste și  lanțete vor beneficia aproximativ 129 de mii de cetățeni, iar alte peste  două mii – de pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter