Extern

23 august, Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Comisia Europeană: „Vom continua să demontăm conspirațiile lui Putin”

post-img
Comisia Europeană

Comisia Europeană, prin vicepreședintele său pentru valori și transparență, Vera Jourova, și prin comisarul pentru justiție, Didier Reyders, reiterează poziția de condamnare a deciziei lui Putin de a ”readuce războiul, persecuția și ocupația ilegală” pe continentul european prin invadarea Ucrainei, în februarie, anul trecut.

ZFR

Într-un mesaj publicat în preambulul Zilei europene a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, stabilită pentru 23 august, cei doi oficiali amintesc de ”cele mai întunecate capitole din istoria Europei”, și anume semnarea pactului Molotov-Ribbentrop, acum 84 de ani, scrie Calea Europeană.

”La această dată importantă pentru istoria continentului nostru, onorăm nenumăratele victime ale regimurilor totalitare și autoritare. Reafirmăm că amintirea lor nu este uitată și ne reînnoim angajamentul de a face tot ceea ce ne stă în putere pentru a împiedica repetarea unor astfel de tragedii”, dau asigurări Jourova și Reynders.

Aceștia amintesc de groaza și uimirea care au traversat Europa în februarie, anul trecut, când Vladimir Putin a pornit un război ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei vecine, dar și de tacticile Moscovei, care ”distorsionează istoria și răspândește conspirații pentru a ne otrăvi democrațiile cu dezinformări rău intenționate”.

”Ne vom continua activitatea de promovare a memoriei și vom furniza fapte pentru a demonta astfel de distorsiuni, oriunde le vom găsi. Astăzi, Ucraina și poporul său luptă pentru pace și democrație. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie, deoarece acest război este despre apărarea democrațiilor noastre. Libertatea noastră nu este negociabilă, și nici a Ucrainei nu este”, evidențiază comisarii europeni.

Ei deplâng faptul că, din nou, în Europa, ”vieți omenești sunt curmate de război, familii sunt distruse de ură și persecuție”.

ZFR

”Istoria ne poate da și astăzi speranță. După cel de-al Doilea Război Mondial, am construit o Europă pașnică, o Uniune a democrațiilor. Am construit instituții democratice puternice în țări care, nu cu mult timp în urmă, trăiau sub jugul sufocant al autoritarismului. Am depășit războiul și opresiunea pentru a trăi ca cetățeni liberi și egali, într-o Uniune construită pe pace, democrație, stat de drept și drepturi fundamentale. Am depășit o istorie a fricii și a naționalismului pentru a construi un proiect comun de pace și uniune. Fie ca această zi să fie un memento constant al responsabilității noastre de a susține pacea, democrația și toate valorile pe care a fost fondată Uniunea Europeană”, conchid Vera Jourova și Didier Reynders.

Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare este organizată începând cu 2009, când Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită ”proclamarea zilei de 23 august drept Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, care să fie comemorată cu demnitate și imparțialitate”.

Este o ocazie de a păstra vie memoria victimelor, dintre care milioane au continuat să sufere mult timp după căderea acestor regimuri.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter