Extern

Liderii G7 reafirmă importanța „unificării” Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei sub controlul Autorității Palestiniene

post-img
G7
Sursa foto: Nicholas Berardo

Liderii G7 își reafirmă „angajamentul ferm” față de o soluție cu două state în Orientul Mijlociu, subliniind importanța „unificării” Fâșiei Gaza și Cisiordaniei sub controlul Autorității Naționale Palestiniene, potrivit draftului de text al declarației comune a reuniunii din Italia, în perioada 13-15 iunie.

ZFR

Documentul observă cum „recunoașterea unui stat palestinian”, inclusiv de către Israel, ar fi „oportună în prezent” ca o componentă crucială a procesului politic.

În ceea ce privește conflictul în curs de desfășurare, liderii G7 reiterează condamnarea fermă a atacurilor Hamas din 7 octombrie și își exprimă deplina solidaritate și sprijinul pentru Israel și poporul său, potrivit CaleaEuropeană.ro.

„În exercitarea dreptului său la apărare – se subliniază totuși – Israelul trebuie să respecte pe deplin dreptul internațional (în toate circumstanțele), inclusiv dreptul umanitar. Condamnăm Hamas pentru utilizarea continuă a infrastructurii civile pentru activitățile sale militare” și, în același timp, „deplângem pierderile de vieți omenești civile, cu îngrijorare gravă față de numărul inacceptabil de decese, în special în rândul femeilor și copiilor. Facem apel la toate părțile să ia toate măsurile posibile pentru a proteja viețile civililor”.

Totodată, liderii celor mai avansate șapte economii „sprijină pe deplin” planul propus de președintele american Joe Biden pentru o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor, o creștere semnificativă și susținută a fluxului de asistență umanitară și o încetare definitivă a crizei, cu garanții pentru interesele de securitate națională și pentru viețile civililor palestinieni.”
Hamas este invitată să accepte propunerea, iar toate țările care au influență asupra grupului palestinian sunt încurajate să aducă o contribuție.

În plus, tuturor părților li se cere „să faciliteze trecerea rapidă, fără impedimente, a ajutorului umanitar pentru civilii aflați în dificultate, în special femei și copii”, prin „toate punctele de frontieră afectate, inclusiv punctul de trecere Rafah, și prin rutele maritime, inclusiv portul Ashdod”.

ZFR

În ceea ce privește ofensiva israeliană asupra Rafah, liderii G7 cer Israelului să fie reținut „în conformitate cu angajamentele sale în temeiul dreptului internațional”.

Declarația finală salută numirea unui nou guvern palestinian, invitat să întreprindă „reformele indispensabile” pentru a-și putea asuma responsabilitățile aferente în administrarea Cisiordaniei și, după conflict, a Fâșiei Gaza.

„Toate acțiunile care slăbesc Autoritatea Palestiniană trebuie să înceteze, inclusiv reținerea veniturilor fiscale de către guvernul israelian”: „Menținerea stabilității economice în Cisiordania – subliniază documentul – este crucială pentru securitatea regională”.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter