Politic

Declaraţie-apel a reprezentanţilor autorităţilor locale din România şi Republica Moldova, semnată la Sibiu

post-img
sursa foto: Mesagerul de Sibiu

Reprezentanţii autorităţilor locale din România şi Republica Moldova, reuniţi ieri la Sibiu, au adoptat o declaraţie-apel prin care solicită guvernelor din cele două ţări să ia în considerare ca parteneri de dialog în elaborarea politicilor publice consiliile autorităţilor locale din cele două ţări, informează Rador.

ZFR

Cu ocazia acestei reuniuni, preşedinţia rotativă a consiliului a fost preluată de Valentin Ivan, care este primar al comunei Sadu din judeţul Sibiu.

"Este un apel pe care îl facem repetat şi sperăm să avem deschiderea guvernelor, atât al României, cât şi a Republicii Moldova, ca structura noastră asociativă să devină cu adevărat partener de dialog în ceea ce priveşte consultarea pe procesul de adoptare a politicilor publice", a declarat Valentin Ivan.

Reprezentanţii autorităţilor locale din România şi Moldova susţin, de asemenea, consolidarea capacităţii administrative a unităţilor administrativ-teritoriale din cele două ţări, prin iniţierea şi dezvoltarea de proiecte comune, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Textul intregal al declarației:

1. Acordarea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, de către Guvernele celor două țări - surori, a calității de partener de dialog, pentru tot ceea ce privește parteneriatul strategic dintre colectivitățile locale și participarea reprezentanților CALRRM la ședințele comune ale celor două Guverne.

ZFR

2. Promovarea drepturilor și intereselor autorităților locale din Republica Moldova în cadrul instituțiilor europene și demararea negocierilor pentru ca acestea să devină membri asociați ai Comitetului European al Regiunilor, până la materializarea dezideratului ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene, potrivit principiilor enunțate în Manifestul de la Grenoble 'Republica Moldova - parte integrantă a Uniunii Europene'.

3. Sprijinirea Republicii Moldova, prin acordarea asistenței depline în procesul de negocieri de aderare, în realizarea reformelor și sprijinirea parcursului său european. în conformitate cu Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

4. Consolidarea capacității administrative a unităților administrativ-teritoriale din cele două țări - surori, cu respectarea principiilor Cartei europene a autonomiei locale, prin inițierea și dezvoltarea de proiecte comune la nivel local, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republică Moldova.

5. Accesarea celor mai adecvate surse de finanțare pentru acțiuni de sprijin ale autorităților locale din Republica Moldova, precum și a inițiativelor comune ale membrilor Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova și lansarea unui program pilot de finanțare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter