Actualitate

Neutralitatea te apără atât timp cât nu ești atacat, opinii

post-img
emisiune
Sursa foto: captură foto

Invitați în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc și Igor Klipii, membru CUB, fost ambasador al R. Moldova în Lituania au opinat că războiul din Ucraina este departe de a se termina și că R. Moldova trebuie să-și „regândească” statutul de neutralitate or neutralitatea te apără atât timp cât nu ești atacat.

„Nu consider nici pe depate că este sfârșitul războiului mai ales că occidentalii au declarat sus și tare că niciu armistițiu nu poate fi în lipsa Ucrainei, iar Ucraina și-a pus franc obiectivele deocuparea teritoriului, limitele frontierei din 1991 general recunoscute. Într-o anumită situație dacă războiul va continua o perioadă mai îndelungată probabil vor putea fi anumite aranjamente. Ucraineni, desigur nu vor ceda, dar cred că nici Federația Rusă nu va ceda, cred că oamenii politici au greșit în aprecierea comportamentelor popoarelor: occidentalii au greșit când au spus că poporul din Rusia ar putea să se opună guvernării lui Putin, nu s-a produs. Putin a greșit de două ori când a crezut că poporul ucrainean nu va rezista și când a crezut că popoarele din Europa vor îngheța de frig”, a menționat Victor Juc.

„Lucrurile într-adevăr evoluează și foarte rapid. Devine tot mai cert că trebuie să ne gândim foarte serios cum interpretăm statutul nostru de neutralitate și cum abordăm problema de asigurare a securității R. Moldova pe termen lung. Este evident că referința la neutralitate nu este suficientă. Dacă ne aducem aminte că Ucraina în 2014 promova o politică de neutralitate cumva, neangajată plenar în mesajul pro-NATO, asta nu a scutit-o de anexarea Crimeii și crearea așa numitor republici fantomă Donețk și Lugansk, iar ulterior de o invazie de proporții. Noi trebuie să abordăm problema respectivă, dar este un lucru care ne creează probleme în procesul de abordare a problemelor politicilor de securitate. Se ciocnește de o noțiune care se numește interes național. Acest interes național trebuie cumva formulat și iată problema R. Moldova este că noi nu reușim cumva de o manieră corentă și explicită să ne formulăm care este interesul național. Netralitatea ca instrument de asigurare a securității presupune multe componente și poate fi interpretată extrem de diferit și, în opinia mea, societatea noastră întârzie să-l abordeze deoarece suntem prea aproape de război și pericolul este extrem de mare și deciziile se impun de a fi luate cu o viteză un pic mai mare. Avem statut de țară invitată la UE, este un lucru nesperat, ne deschid porți extraordinare pentru R. Moldova pe care noi nu le abordăm suficient de serios. Da problema transnistreană se va pune oricum și sper că până la urmă Ucraina își va reafirma suveranitatea și independența este cert în acest caz Ucraina nu va accepta ca noi să-i oferim și mai departe „un model”de soluționare a problemelor sale teritoriale pentru că au fost tentații ca modelul de soluționare a problemei transnistrene să fie aplicat la scară mai mare inclusiv Donețk. Ei vor fi interesați ca R. Moldova să-și recapete demnitatea. Este cert, deja pentru toată lumea, că R. Moldova chiar dacă se dotează nu poate rezista dacă nu este într-o cooperarare cu niște parteneri. În cazul R. Moldova este iminent un acord de cooperare în domeniul securității cu România, cel puțin”, a opinat Igor Klipii.

 „Într-adevăr neutralitatea este altfel gândită în R. Moldova pentru că cred că până în prezent clasa politică nici nu știe ce se dorește de la neutralitate, care sunt obiectivele – neapropierea de Alianța Nord-Atlantică, asigurarea securității naționale sau rezolvarea problemei reintegrării sau toate sau numai o parte. Atât timp cât nu ne-am clarificat cu neutralitatea va fi o problemă. Neutralitatea te apără atât timp cât nu ești atacat”, a opinat Victor Juc.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter