Cultură

Pentru cinci zile, oraşul Cahul devine capitala muzicii clasice, unde va avea loc Festivalul Internațional "Crescendo"

Zilele orașului Cahul
Sursa video: TVR MOLDOVA

Pentru cinci zile, oraşul Cahul devine capitala muzicii clasice. Festivalul Internațional "Crescendo" va aduna pe aceeaşi scenă muzicieni din Germania, Statele Unite al Americii, România, Israel, dar şi orchestre consacrate din Republica Moldova. Festivalul a ajuns la cea de-a zecea ediție.

Startul festivalului a fost dat de orchestra, corul și soliștii Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" din Chişinău.

Dirijorul Rotilă Ilie Croitoru a evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, iar acum câțiva ani a revenit la Cahul, unde a pus bazele Filarmonicii Municipale Cahul. Şi Festivalul din sudul Republicii Moldova a fost organizat la inițiativa sa.

ILIE ROTILĂ CROITORU dirijor, Directorul Filarmonicii din Cahul: "Primele 5 ediții au fost la Chișinău. Am avut evenimente deosebite, dar după o pauză de câțiva ani, m-am gândit să mutăm acest festival la Cahul. A fost o idee riscantă, şi mulți nu înțelegeau de ce un festival care merită atenția unei capitale să vină undeva în provincie."

În pofida riscurilor despre care vorbeşte dirijorul, festivalul s-a bucurat de un mare succes.

NICOLAE DOHOTARU director artistic și prim dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu": "Pe drept, publicul este familiarizat cu arta academică, cu cele mai frumoase opere care pot fi aduse în scena la acest festival. Eu consider că cahulenii sunt setoși de artă, de frumos, cu atât mai mult că toți știu că la Chișinău se organizează cele mai mari evenimente culturale, dar iaca că se poate de organizat și în alte orașe a Moldovei."

NICOLAE DANDIȘ primarul municipiului Cahul: "Credem că prin aceasta investim în cultura regiunii, a cetățenilor, instituțiilor care sunt responsabile cum ar fi școlile educaționale, muzicale, instituțiile de artă, care prin evenimentele care le organizează promovează în rândul societății lucrurile frumoase."

Festivalul Internațional de Muzică Clasică "Crescendo" se va încheia în data de şase septembrie, cu o gală. Spectacolele au loc la Palatul de Cultură "Nicolae Botgros" din Cahul, iar intrarea este liberă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter