Actualitate

România poate oferi R. Moldova cinci milioane de metri cubi de gaz, pe zi. Andrei Spînu: Atunci când a fost nevoie România a fost permanent alături de noi

post-img
Andrei Spinu

Autoritățile R. Moldova întreprind toate măsurile ca cetățenii să nu rămână, în sezonul rece, fără gaz, energie electrică și agent termic. Asigurarea vine din partea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Pentru mine și pentru Guvern este important ca, în primul rând, să avem electricitate, să avem gaz, produse petroliere. Tocmai din acest motiv noi avem cumva două mesaje în planul nostru de pregătire pentru sezonul de încălzire: unul este să economisim pentru că este o iarnă în care întreaga Europă va economisi, dacă vreți întreaga lume, pentru că înțelegem situația în care ne aflăm. Și al doilea mesaj este că vom face tot posibilul ca să nu rămânem fără gaz și fără energie electrică și fără căldură în case pentru că asta este important și asta contează”, a menționat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Vicepremierul s-a referit și la anunțul Gazprom de a reduce, din 1 octombrie, cu 30% livrările de gaz către Republica Moldova

„Noi considerăm că, de fapt, Gazprom nu își respectă obligațiunile conform contractului or conform acelui document Gazprom este responsabil pentru bronarea și livrarea integrală a volumelor contractate. Diferența față de anul trecut este că acum avem un contract și acest contract trebuie respectat cu bună-credință or agrumentele invocate de Gazprom referitor la incapacitatea de tranzit nu țin pentru că Ucraina de mai multe ori a spus că există capacitate și această capacitate poate fi folosită oricând. Noi pe partea noastră am spus permanent că ne angajăm cu bună-credință să executăm întocmai toate înțelegerile și asta am făcut în ultimul an de zile”, a menționat Andrei Spînu.

Potrivit lui Andrei Spînu, pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023, se estimează un volum necesar de gaze de 800 de milioane de metri cubi. 

„Dacă e să vorbim de necesarul R. Moldova a malului drept, în mod special, vorbim de această iarnă de aproximativ de 800 de milioane de metri cubi de gaz, ma refer la lunile octombrie-aprilie. Evident cu acele economii care deja se fac și vedem pentru luna septembrie am avut un comportament exemplar și din partea și a industriei și a consumatorilor în care consumul a scăzut cu 30 la sută. Mai avem un plan să trecem Termoelectrica pe păcură, deci pentru a ieși cu bine din această iarnă avem nevoie de o cantitate minimă de 500 de milioane de metri cubi de gaz cu acele măsuri pe care deja le planificăm. Dacă vorbim de o lună de iarnă atunci în funcție de temperatură, dar vorbim de cantități între 150 de milioane metri cubi și 200 de milioane de metri cubi în funcție de temperatura de afară”, a menționat vicepremierul.

În context, vicepremierul s-a referit și la declarația premierului României, Nicolae Ciucă, potrivit căruia România poate oferi Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi.

„Noi de mai mult timp am zis că ne dorim un contract pe termen lung semnat între R. Moldova și România pe anumite volume. Există această interconexiune tehnică de livrare a gazelor acel gazoduct care dacă s-ar utiliza la capacitate maximă ne-ar ajuta și ar fi suficient să trecem de această iarnă cu anumite condiții că Termoelectrica trece pe păcură în anumite zile când avem afară o temperatură mare și consumul este mai ridicat”, a spus Andrei Spînu.

Andrei Spînu a vorbit și despre suplinirea rezervelor de gaze naturale, decizie luată de autoritățile de la Chișinău în contextul crizei energetice în Europa și a sistării livrărilor de gaze rusești către mai multe state europene.

„Energocom a contractat 53,5 milioane metri cubi de gaz, o parte din el se află în sistemul de transport al R. Moldova, o parte – în sistemul de transport al României. După ce s-au obținut toate licențele necesare atât în Ucraina, cât și înregistrarea pe platformă pentru Ucraina în următoarele săptămâni acest gaz va fi stocat în depozitele din România o parte, iar cealaltă în depozitele din Ucraina. În România noi în sistemul de transport avem aproximativ 24 de milioane, probabil va fi stocat integral în România, iar cealaltă cantitate în Ucraina. Depozitele Ucrainei de gaze sunt în zona de vest, în regiunea orașului Lvov, însuși tehnic cum sunt construite depozitele sunt la o adâncime destul de mare, un atac nu ar avea cum să le afecteze. De asemenea foarte multe țări europene stochează și acum gaz în Ucraina, ținând cont de infrastructura foarte dezvoltată de stocare în această țară”, a spus Andrei Spînu.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter