Cultură

Un monument comemorativ, ridicat în perioada interbelică - descoperit la Ştefan Vodă

Un monument comemorativ, ridicat în perioada interbelică - descoperit la Ştefan Vodă

Un monument comemorativ, ridicat în perioada interbelică, a fost descoperit în localitatea Olăneşti, raionul Ştefan Vodă. Monumentul grănicerilor din Regimentul 2 Cetatea Albă a fost găsit îngropat în vechiul cimitir din sat. Potrivit specialiştilor, el a fost distrus de sovietici in 1945.

Placa comemorativă a fost descoperită mai demult, de un paznic, dar totul a fost pus sub tăcere din cauza comuniștilor care erau atunci la putere.

ANDREI ADESPIE, locuitor Olăneşti: „Eu lucram aici paznic, în 2002. După o ploaie mare, torenţială, cum treceam pe aici să controlez depozitele, iar după ce a mers şuvoiul se vedea colţul. Şi i-am spus directorului şi el a spus că nu trebuie să spun. Era pe timpul lui Voronin atunci şi nu se putea de spus şi am astupat la loc cu frunze.”

Pe piatra descoperită sunt gravate cuvintele: "Pe aici cu se trece".

VLAD DVORNIC, doctor în istorie: „Parţia inscipţia este distrusă cu toporul. Însă pe o latură a ace stei pietre prismatice am putu şi descifra inscripţia. "Pe aici nu se trece", aceasta a fost deviza grănicerilor, care au căzut şi au pecetluit cu sângele lor hotarul ţării, aşa scrie pe o parte a acestei pitre.”

SERGIU POPOVICI, director general adjunct, Agenţia Naţională Arheologică: Are forma prismatică şi lungimea 1,5 metri şi faţitele acestei pietre 55 cm. Ea a fost confecţionată din gresie gălbuie din Nistru. Gresia respective se găseşte de obicei pe malul drept al Nistrului mijlociu. De acolo a fost adusă materia primă şi a fost confecţionat acest monument.”

ALEXANDRU MUTURNIUC, preşedintele Asociației Monument: „Avem foarte mare noroc. Acest monument nu a fost reutilat, nu a fost distrus. A fost pur şi simplu dat jos şi astupat cu pământ. În fine, pământul a devenit a auspiciu pentru acest monument şi l-a protejat ca noi acum să- l purtem descoperi şi revalorifica.”

Sătenii din Olănești nu exclud că, în zonă, ar putea fi descoperite şi alte relicve.

VASIE PRISARENCO, directorul muzeului Olăneşti: În general pe teritoriul acesta e toată istoria satului Olăneşti. Dar a fost asfaltat. Dacă ar da voie cineva am putea găsi foarte mult. Este un om, bătrân de 95 de ani pe care trebuie să-l i-au şi să ne arate locul şi acolo sunt două plite pe care sunt scrise soldaţii care au luptat cu turcii în 1878 şi au eliberat Bulgaria şi au fost memorizaţi pe plita asta şi pe a doua plită este războiul riso- japonez 1904-1906.”

După ce va fi studiată şi restaurată, piatra funerară va fi expusă în muzeul din Olănești.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter