Economic

Platforma de energie OPCOM s-ar putea extinde în Republica Moldova

post-img
Energie electrică

Reprezentanţii Transelectrica România şi oficiali ai Republicii Moldova au discutat, la Bucureşti, despre extinderea plaformei de achiziții OPCOM pe piaţa de energie electrică din Republica Moldova.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice a primit ieri o delegaţie oficială din Republica Moldova, condusă de Andrei Spînu, vicepremierul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, într-o vizită pe tema consolidării colaborării în domeniul energetic, arată un comunicat al Transelectrica, citat de Agerpres. 

„În cadrul întâlnirii a fost abordată analiza oportunităţii de extindere a OPCOM (Operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România), filială a CNTEE Transelectrica SA, pe piaţa de energie electrică din Republica Moldova, fiind agreaţi astfel paşii următori pentru ca OPCOM să devină operatorul de piaţă electrică din Republica Moldova”, se arată în comunicat. 

„La discuţii au luat parte Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, membru al Directoratului, precum şi Victor Ionescu, directorul general OPCOM. Vizita de la sediul CNTEE Transelectrica SA vine în continuarea discuţiilor găzduite miercuri, 25 ianuarie 2023, de Ministerul Energiei, privind dezvoltarea cooperării energetice dintre România şi Republica Moldova prin proiecte concrete”, se arată în comunicatul companiei. 

Andronache a participat la întâlnirea de la Ministerul Energiei, dedicată proiectelor de interconectare energetică, susţinând principalele priorităţi bilaterale în ceea ce priveşte transportul energiei electrice. „Printre subiectele de discuţie s-au aflat soluţiile de urgentare a proiectului Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Suceava (RO) - Bălţi (MD), precum şi soluţiile de dezvoltare a unei noi interconexiuni printr-o linie de 400 kV. 

Acestea vor fi incluse într-o actualizare a Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernului Republicii Moldova privind interconectarea sistemelor energetice (gaze naturale şi reţele electrice)”, se mai arată în comunicat. 

Totodată, printre subiectele tratate s-a numărat şi stadiul demersurilor de integrare a ÎS Moldelectrica în cadrul ENTSO-E, proces pentru care Transelectrica şi-a reafirmat sprijinul prin punerea la dispoziţia operatorului de transport şi sistem din Moldova expertiza necesară îndeplinirii paşilor de conformitate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter