Actualitate

Eduard Harujen vrea să revină în fotoliul de Procuror General

Harunjen PG
Sursa video: TVR MOLDOVA

După trei ani de la plecarea din funcţie, fostul procuror general al Republicii Moldova, Eduard Harujen, vrea să revină la şefia Procuraturii Generale. El i-a cerut preşedintelui Maiei Sandu să anuleze decretul semnat de Igor Dodon, în iulie 2019, prin care a fost destituit din funcţie. Deocamdată, Preşedinţia nu a venit cu o reacţie, însă cererea ar urma să fie examinată de Consiliul Superior al Procurorilor.

Eduard Harunjen, care a fost în fruntea Procuraturii Generale în timpul guvernării Partidului Democrat, a susţinut astăzi o conferinţă presă. Fostul procuror general a povestit că, acum trei ani, a fost presat să demisioneze de coaliţia ACUM-PSRM. La scurt timp, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a şi semnat decretul privind demisia lui Harunjen.

EDUARD HARUNJEN, fost procuror general al Republicii Moldova: "Majoritatea parlamentară creată la acel moment, la propunerea unui deputat actual ministrul al justiţiei al Republicii Moldova, s-au votat circumstanţe care pune la îndoială legalitatea numiri în funcţii de procuror general. Acele chemări insistente din partea politicului aveau loc în perioada spitalizării mele, în legătură cu înrăutăţirea stării sănătăţii."

Eduard Harujen spune că a fost presat să plece din funcţie. Acum, însă, fostul procuror general îşi vrea fotoliul înapoi şi i s-a adresat preşedintelui Maia Sandu să anuleze decretul lui Igor Dodon. Cererea lui Eduard Harunjen a ajuns deja Consiliul Superior al Procurorilor, care va analiza legalitatea acesteia.

ANGELA MOTUZOC preşedinte, Consiliul Superior al Procurorilor: ''Cererea va fi analizată la Consiliu CSP, care va avea loc cel mai probabil pe 17."

Eduard Harunjen a demisionat din funcția de procuror general al Republicii Moldova în iulie 2019, după ce Parlamentul a constatat că acesta a participat ilegal la concursul de numire în funcţia de procuor general. Timp de nouă luni, înainte de a deveni procuror general, el a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor, ceea ce ar fi o încălcare a Legii cu privire la Procuratură. Şi preşedintele Maia Sandu, care în 2019 ocupa funcţia de prim-ministru Republicii Moldova, i-a cerut lui Harunjen să demisioneze, invocând încălcarea Constituţiei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter