Economic

Clasele de salarizare a mai multor categorii de angajați în sectorul bugetar, majorate. Când intră în vigoare noile reguli de salarizare

post-img
salarii

Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură creșterea claselor de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii profesional tehnice. Salariile majorate vor fi calculate pentru luna septembrie și achitate începând cu luna octombrie a anului curent.

De asemenea, se majorează clasele de salarizare pentru cadrul didactic de sprijin,  personalul medical din cadrul instituțiilor penitenciare, unele categorii de personal de specialitate din domeniul expertizei judiciare, formării judiciare, asistenţei juridice garantate de stat ș.a.

Modificările intervin ca urmare a carențelor cu privire la sistemul de salarizare din sectorul bugetar ce țin de salariile mici ale unor categorii de angajați, poziționarea necorespunzătoare în ierarhia posturilor, nivelul diferențiat de salarizare a unor titluri de funcții care îndeplinesc același tip de sarcini.

Concomitent, în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, va fi stabilit un spor suplimentar la salariu pentru realizarea sarcinilor prioritare de aderare a țării la UE.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, de la 1 ianuarie 2023 suplimentar vor fi revăzute clasele de salarizare și pentru alte categorii de angajați.

Legea a fost adoptată cu votul a 52 de deputați.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter