Justiție

Cinci ani de închisoare cu executare pentru un polițist din Sângerei

post-img
Închisoare
Sursa foto: CANVA

Un inspector din cadrul Inspectoratului de poliție Sângerei a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, pentru complicitate la corupere pasivă.

De asemenea, el urmează să achite o amendă în mărime de 200 de mii de lei și nu va mai putea ocupa funcții publice timp de cinci ani, transmite IPN. 

Procuratura Generală menționează că inspectorul este acuzat că în ianuarie 2020, acționând în complicitate cu un ofițer de investigații, din cadrul aceluiași inspectorat, au pretins și au primit ilegal de la denunțător șase mii de lei. 

Contra banilor aceștia urmau să nu transmită materialele acumulate organului de urmărire penală. Denunțătorul era investigat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de droguri. Oamenii legii, de asemenea, urmau să nu-i întocmească proces-verbal contravențional pentru consumul de droguri fără prescripția medicului.

Instituția mai menționează că inspectorul vizat nu și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii incriminate și, în condițiile date, cauza penală în privința acestuia s-a examinat în procedură generală.

Când a pronunțat sentința de condamnare, Judecătoria Bălți, sediul Sângerei, i-a interzis polițistului să părăsească țara până la hotărârea definitivă. Or, sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Bălți.

Cât ține de cel de-al doilea polițist, acesta și-a recunoscut vinovăția. Astfel, cauza penală în privința sa a fost disjunsă într-o procedură separată, fiind examinată pe baza probelor administrate la faza de urmărire penală. 

Încă în decembrie 2020, aceeași instanță l-a condamnat pe ofițerul de investigații la închisoare pe un termen de 4 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de trei ani. la fel, el urma să achite  o amendă în mărime de 150 de mii lei și a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter