Social

ȚARĂ MICĂ, INIMĂ MARE! ÎMBRACĂ IA ȘI VINO SĂ TE SIMȚI MÂNDRU DE ȚARA TA. Festivalul IA MANIA revine la Holercani!

post-img
IA MANIA
Sursa foto: www.chumash.us

Festivalul IA MANIA revine la Holercani! După 2 ani de pauză, duminică, 17 iulie, Klumea invită lumea să-și pună straie tradiționale și să petreacă o zi cu mândria de țară în inimă. Anul acesta nu e ușor, însă el ne-a dăruit ceea ce aproape am uitat că există - mândria de țară! De aceea, cea de-a 8 ediție o dedicăm cetățenilor cu inimă mare.Chiar dacă suntem o țară mică, ospitalitatea și generozitatea noastră au uimit o lume întreagă. De aceea, genericul evenimentului este ȚARĂ MICĂ, INIMĂ MARE și vom încerca să punem în lumină tot ce ne este mai drag din Moldova

DE OSPĂTAT ȘI DE CINSTIT:

Satele din raionul Dubăsari se vor întrece al cui Casă Mare e mai primitoare. Cele mai iscusite gospodine din 8 sate vor lupta la ceaune și cuțite pentru premiile ”Pâinea Dubăsarilor”, Premiul ”Sarmaua Dubăsarilor”, Premiul ”Plăcinta Dubăsarilor”, Premiul ”Desertul Dubăsarilor”. Gospodinele vor cocnura cu sarmale, plăcinte, deserturi și păine festivă, iar gospodariivor concura cu tăriile din beciuri. Veniți să gustați din gastronomia regiunii: sarmale în foi de zmeură și arțar, minciunele crocante, mule fierbinți cu brânză casă, ardei moțați cu carne, plăcinte cu varză tocată trase la tigaie și vărzări cu vișine proaspete! Iar gospodarii, își vor scoate țuicile reci din beci, ca să ne convingă că anume ei merită Premiul ”Tăria Dubăsarilor ”!

 DE DANSAT ȘI CHEFUIT: 

Anul acesta vom dansa de se va zgudui Nistrul! Headlinerii festivalului sunt cei care ne-au făcut să ne simțim mândri de țara noastră la Eurovision - Zdob și Zdub alături de frații Advahov! 

DE PUS ÎN ZESTRE: 

Umpleți-vă și dulapul cu mândrie de țară! Artizani și meșteri populari din Moldova, România și Ucraina își vor vinde produsele la IA MANIA: catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, maiouri ornamentate, accesorii brodate manual, covoare tradiționale. 

Vom avea cel mai mare sortiment de ii autentice cusute manual. 

DE NU STAT LOCULUI:

După atâta ospăț și cinsteală, treceți pe la meșteșugarii noștri care vă vor aștepta la ateliere de olărit, cusut, împletit - și alte îndeletniciri care vă vor bucura mâinile și ochii.Iar cei mici sunt invitați să se joace în jocurile copilăriei părinților lor și să se dea în caruselul nostru cu Povești Românești! 

DE VĂZUT ȘI DE POVESTIT LA NEAMURI:

Peste 300 de gospodari din satele raionului Dubăsari vor defila în străie tradiționale la Parada Portului Popular!

Doritorii vor putea învăța să învârtească roata olarului, să cioplească în lemn sau să țese.

 Comunitatea Măiestria va demonstra cămășile tradiționale pe care le-au
cusut femeile în pandemie, iar proiectul Ramă Albastră va face o expoziție de  fotografii de epocă.

Cei mai voinici flăcăi din Dubăsari se vor lua la TRÂNTA pentru: cocoșul, mielul, iepurele și berbecul festivalului, iar tinerii artiști vor picta timp de 24 de ore tablouri  inspirate din tradiții la concursul Cai Verzi pe Pereți.

O multitudine de tombole și concursuri de la sponsorii noștri.

 INTRARE GRATUITĂ:

Pensionarii și copiii sub 12 ani

Refugiați din Ucraina, la prezentarea unui act de identitate.Totodată îi încurajăm să vină la festival îmbrăcați în Vîșivankă.

COD VESTIMENTAR: POARTĂ IE (PENTRU FETE ) SAU CĂMAȘĂ TRADIȚIONALĂ (PENTRU BĂIEȚI) 

Preț bilet EARLY BIRD (până pe 10 iulie): 100 lei
Preț bilet (după 17 iulie): 200 lei
Link bilete: https://iticket.md/event/ia-mania-festival-2022

IA MANIA


IA MANIA

 

IA MANIA

 

IA MANIA

 

IA MANIA

 

IA MANIA

author-img_1

Cristian Sava

Reporter