Justiție

Judecătorii francezi au pus sechestru asupra unui imobil care aparține lui Vladimir Plahotniuc

post-img
Vladimir Plahotniuc

Urmare a solicitării Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul francez Sciez - una din zonele de elită ale Franței - aparținând cetățeanului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc.

Despre acest fapt, autoritățile franceze au informat Procuratura  printr-o notificare primită recent. 

Potrivit estimărilor autorităților  franceze bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane euro, care  convertiți ar depăși suma de 83,5 milioane lei. 

Sechestrul aplicat  asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei  complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat  de procurorii din Moldova. 

Citând autoritățile cipriote, judecătorul de  instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc  ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în  2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor, au înregistrat  societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare  pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova.

În  continuare, bunul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC –  agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor  Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe  dosar.

În context, trebuie remarcat faptul că la realizarea  efectivă a sechestrului au acordat asistență valoroasă magistratul de  legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica  Moldova, dar și consilierul Președintelui Republicii Moldova delegat de  către Președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale  în cooperarea cu organele de drept din Franța.

Urmărirea penală pe caz este în desfășurare, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter